Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Poľsko predĺži uplatňovanie nárazníkovej zóny na hraniciach s Bieloruskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľsko predĺži uplatňovanie nárazníkovej zóny na hraniciach s Bieloruskom o ďalších 90 dní. Oznámil to v utorok minister vnútra Tomasz Siemoniak s tým, že opatrenia sú efektívne a znížili nelegálnu migráciu do krajiny.

Poľské ministerstvo vnútra uviedlo, že počet pokusov o nelegálne prekročenie hranice sa od zavedenia zóny v júni znížil o 64 percent. Predĺženie jej uplatňovania nadobudne účinnosť v stredu."Zóna priniesla konkrétne a pozitívne výsledky," uviedol vo vyhlásení minister. Podľa neho je zameraná predovšetkým na prevádzačov osôb, ktorí migrantom pomáhajú prechádzať cez hranice.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Premiér Donald Tusk v utorok vyhlásil, že Varšava potrebuje väčšiu podporu pri zabezpečení svojej východnej hranice, a zároveň kritizoval rozhodnutie Nemecka o sprísnení kontrol na svojich pozemných hraniciach.Tuskova vláda v júni obnovila zákaz vstupu na 60-kilometrovom úseku hranice po náraste počtu pokusov o prekročenie hranice a sérii násilných incidentov. Pri jednom z nich zomrel poľský vojak.Organizácie na ochranu ľudských práv kritizujú politiku vlády a tvrdia, že bráni snahám humanitárnych pracovníkov pomôcť migrantom vrátane žien a detí, ktorí uviazli na prechodoch medzi krajinami.

Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko boli v roku 2021 vystavené náporu tisícov migrantov, ktorí sa snažili dostať na územie EÚ cez Bielorusko. Prílev migrantov podľa nich zámerne organizoval bieloruský líder Alexandr Lukašenko, aby sa v rámci odplaty za európske sankcie pokúsil destabilizovať Európsku úniu. Nárazníkovú zónu na hraniciach Poľska s Bieloruskom preto zaviedla v roku 2021 už predchádzajúca poľská vláda.

Viac o téme: Nárazníková zónaPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu