Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Senegalský prezident Diomaye Faye oznámil rozpustenie parlamentu

Bassirou Diomaye Faye
Bassirou Diomaye Faye (Zdroj: TASR/AP Photo/Stefan Kleinowitz)

DAKAR - Senegalský prezident Bassirou Diomaye Faye vo štvrtok oznámil, že rozpustil parlament kontrolovaný opozíciou a stanovil dátum nových parlamentných volieb na 17. novembra. Informujeme na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Vo večernom prejave Faye, ktorý sa dostal k moci v apríli, uviedol, že spolupráca s parlamentom sa skomplikovala po tom, ako poslanci odmietli začať rozpravu o rozpočte a bojkotovali snahy o zrušenie nehospodárnych štátnych inštitúcií. "Rozpustil som národné zhromaždenie, aby som požiadal suverénny ľud o inštitucionálne prostriedky, ktoré by mi umožnili naplniť systémovú transformáciu, ktorú som im sľúbil," Diomaye Faye uviedol v štátnej televízii.

Začne rozsiahle vyšetrovanie korupcie

Vo štvrtok uplynuli dva roky od zostavenia parlamentu, čo je minimálny čas, ktorý musí uplynúť pred novými parlamentnými voľbami. Štvrtkový krok nasledoval po predchádzajúcich sľuboch premiéra Ousmaneho Sonka, že rozpustí národné zhromaždenie a začne rozsiahle vyšetrovanie korupcie. Faye v marci porazil kandidáta vládnucej koalície a sľúbil, že potlačí korupciu a zavedie hospodárske reformy.

Senegal sa stal novým producentom ropy

Nová senegalská vláda minulý mesiac zriadila komisiu na preskúmanie všetkých zmlúv o ťažbe ropy a plynu. Sonko prisľúbil, že ich prehodnotí a do popredia sa dostane národný záujem. Senegal sa stal novým producentom ropy v júni po tom, čo austrálska spoločnosť Woodside Energy oznámila, že na jej ropnom a plynovom poli Sangomar vyťažila prvú ropu.

Viac o téme: RozpustenieSenegalParlamentBassirou Diomaye Faye
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu