Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Britská vláda predložila do parlamentu zákon o ochrane vôd riek, morí a jazier

Britský parlament Zobraziť galériu (2)
Britský parlament (Zdroj: SITA/PA via AP)

LONDÝN - Britská vláda predložila do parlamentu návrh zákona o ochrane riek, morí a jazier v Anglicku.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, znečistenie vody bolo v Británii témou poslednej predvolebnej kampane a medzičasom už vládna Strana práce voličom v kampani sľubovala, že proti znečisťovateľom životného prostredia tvrdo zasiahne a dosiahne vyčistenie vodných tokov v krajine.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

V návrhu zákona sa preto regulačným orgánom udeľuje viac právomocí i možnosť trestne stíhať manažérov vodárenských spoločností, ak tieto firmy poškodzujú životné prostredie a svojich zákazníkov. Stíhanie bude možné aj v prípadoch, keď tieto spoločnosti nebudú spolupracovať alebo budú brániť vyšetrovaniu Agentúry pre životné prostredie a Inšpektorátu pitnej vody.

Regulačné orgány budú mať tiež právomoc zakázať vyplácanie bonusov manažérom vodárenských firiem, ak nesplnia vysoké štandardy na ochranu životného prostredia, svojich spotrebiteľov a financií svojej spoločnosti. AFP v tejto súvislosti pripomenula, že britskú verejnosť pobúrili informácie o odmenách takýchto zamestnancov.

Verejnosť je nahnevaná

"Verejnosť je nahnevaná, že v Británii 21. storočia sa do našich riek, jazier a morí čerpá rekordné množstvo odpadových vôd,“ povedal minister životného prostredia Steve Reed. "Po rokoch zanedbávania sú naše vodné cesty teraz v neprijateľnom stave," dodal a sľúbil, že nový zákon "ukončí hanebné správanie vodárenských spoločností a ich šéfov." Britský vodárenský sektor bol sprivatizovaný za konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej v 80. rokoch. Tamojší kanalizačný systém pochádza z 19. storočia a vyžaduje si rozsiahlu modernizáciu.

Britská vláda predložila do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Roky nedostatočných investícií súkromných firiem v kombinácii so starnúcou vodnou infraštruktúrou, rastúcou populáciou a extrémnejším počasím spôsobeným klimatickými zmenami spôsobili, že kvalita vody v riekach, jazerách a moriach v Anglicku v posledných rokoch prudko klesla. Únik odpadových vôd prispel k situácii, keď sa žiadna rieka v Anglicku nepovažuje za zdraviu neškodnú. Znečistenie sa týka aj ľadovcového jazera Windermere v národnom parku Lake District.

Viac o téme: NávrhZákonVodyOchrana BritániaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu