Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Výbor odobril kandidátku na sudkyňu Ústavného súdu SR do voľby v parlamente

Lívia Trellová
Lívia Trellová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR odporučili kandidátku na post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Líviu Trellovú do voľby v parlamente. Rozhodli o tom po pondelkovom verejnom vypočutí Trellovej na pôde výboru. Skonštatovali, že spĺňa podmienky na vymenovanie do funkcie.

Trellová pôsobí ako profesorka ústavného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (UK) a tiež ako externá poradkyňa sudcu na Ústavnom súde. Okrem toho je aj poslankyňou miestneho zastupiteľstva v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Do funkcie ju navrhol dekan Právnickej fakulty UK. Okrem poslancov jej mohol klásť otázky zástupca prezidentskej kancelárie.

archívne video

Reakcia na rozhodnutie Ústavného súdu SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O post ústavnej sudkyne sa Trellová uchádza opakovane. Nevedela odpovedať na otázku, prečo sa iní kandidáti neprihlásili. V pozícii by podľa svojich slov mohla teoretické poznatky obohatiť o prax. "Tým, že celý život robím s ústavným právom, je to pre mňa pomyselné splnenie sna zastávať túto pozíciu," skonštatovala. O funkciu sa Trellová uchádzala aj v júnovej neúspešnej voľbe v parlamente. Podľa svojich slov je zvyknutá, že veci nemusia vychádzať na prvý raz.

Na Ústavnom súde chýba jeden sudca. Miesto sa uvoľnilo pred rokom, keď sa v septembri 2023 funkcie vzdala Jana Laššáková. Parlament štandardne volí dvojnásobok potrebného počtu, zvoliť má preto aktuálne dvojicu kandidátov. Z nich si jedného vyberá prezident SR a vymenuje ho za ústavného sudcu. Trellovú by mal parlament na septembrovej schôdzi voliť do funkcie, hoci sa prihlásila jediná.

Poslanci sa už pokúšali zvoliť dvojicu kandidátov na ústavného sudcu v júni, vtedy sa im z piatich uchádzačov nepodarilo zvoliť žiadneho.

Viac o téme: SudkyňaÚstavný súd SRParlamentLívia Trellová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu