Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Lotyšsko schválilo zákaz používania vozidiel registrovaných v Bielorusku: Aký je cieľ?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA - Lotyšský parlament vo štvrtok schválil zákaz používania a vstupu pre vozidlá registrované v Bielorusku. Cieľom je obmedziť obchádzanie protiruských sankcií. Informuje agentúra AFP a stanica LSM.

Opatrenie sa bude týkať všetkých dopravných prostriedkov s bieloruskými poznávacími značkami. Bieloruské vozidlá, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Lotyšsku musia krajinu opustiť alebo zmeniť registráciu. Zákaz začne platiť v novembri. Podobné opatrenie pre vozidlá zaregistrované v Rusku platí of februára tohto roka.

archívne video

Výbuch auta v Moskve (Zdroj: rbc.ru)

"Vzhľadom na nové obmedzenia, ktoré EÚ od 1. júla uplatňuje voči Bielorusku za jeho účasť vo vojne na Ukrajine, bude v Lotyšsku zakázané používať vozidlá registrované v Bielorusku, ako aj prekračovať na nich hranice Lotyšska z Bieloruska alebo Ruska," uviedol lotyšský parlament po schválení novelizovaných dopravných predpisov.

Výnimku budú mať vozidlá bieloruských diplomatických a konzulárnych úradov, vozidlá určené na humanitárne účely a špeciálne upravené dopravné prostriedky pre zdravotne postihnuté osoby. Predstavitelia Lotyšska, EÚ a ďalších štátov už dlhšie upozorňujú, že prostredníctvom Bieloruska sa sankcionované výrobky z EÚ reexportujú do Ruska.

Viac o téme: AutáLotyšskoBieloruskoZákazParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu