Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Na Hamas treba vyvíjať tlak, aby prijal novú dohodu o prímerí v Gaze, uviedol Netanjahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

JERUZALEM - Na palestínske militantné hnutie Hamas je potrebné vyvíjať viac tlaku, aby prijalo novú dohodu o prímerí v Pásme Gazy. Vyhlásil to vo štvrtom izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na vyhlásenie hnutia Hamas, že je ochotné prijať prímerie len bez nových podmienok. Informuje správa agentúry Reuters.

"Hamas sa snaží zakryť fakt, že je stále proti dohode o prepustení rukojemníkov a blokuje ju," uviedol Netanjahu vo vyhlásení. Izrael podľa Netanjahua prijal najnovší návrh dohody, zatiaľ čo Hamas ho "odmietol a dokonca chladnokrvne zabil" šesť izraelských rukojemníkov. "Svet musí požadovať, aby Hamas okamžite prepustil našich rukojemníkov," uviedol premiér.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Tím vyjednávačov Hamasu sa v stredu stretol s katarskými a egyptskými sprostredkovateľmi v Dauhe a zopakoval, že je pripravený implementovať okamžité prímerie s Izraelom v Pásme Gazy na základe predchádzajúceho návrhu Spojených štátov bez nových podmienok od akejkoľvek strany. Uviedol to Hamas vo vyhlásení.

Izraelu a Hamasu sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť dohodu o ukončení 11 mesiacov trvajúcej vojny v Pásme Gazy. Obe strany sa navzájom obviňujú z predkladania nových požiadaviek, ktoré dohodu blokujú. Problematické záležitosti zahŕňajú kontrolu nad tzv. Filadelfským koridorom, úzkym pásom územia medzi Egyptom a Gazou, ako aj prepustenie niektorých palestínskych väzňov.

Pôvodný návrh dohody, ktorý predložil v máji americký prezident Joe Biden, zahŕňal trojfázové prímerie vrátane prepustenia izraelských a zahraničných rukojemníkov. Vojna v Pásme Gazy vypukla vlani v októbri po teroristickom útoku na Izrael, pri ktorom zomrelo približne 1200 ľudí a militanti uniesli asi 250 rukojemníkov. Odvetné útoky Izraela a neskôr aj pozemná ofenzíva s cieľom zničiť Hamas si odvtedy vyžiadali životy najmenej 41.000 Palestínčanov, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom.

Izraelská armáda usmrtila pri útoku v Sýrii bojovníka Hizballáhu

Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že podnikla dva útoky na juhu Sýrie, pričom pri jednom z nich zabila bojovníka libanonského militantného hnutia Hizballáh. Informuje správa agentúry AFP. Pri vzdušnom útoku v oblasti Kunajtiry zomrel podľa izraelskej armády člen Hizballáhu Ahmad Džabr. Pri druhom útoku pri obci el-Rafíd bol zase podľa armády zasiahnutý "terorista, ktorý presadzoval teroristické aktivity proti Izraelu a spolupracoval s Iránom, ktorý mu dával pokyny".

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) predtým uviedlo, že pri útoku na vozidlo v provincii Kunajtira zomrel muž, ktorý spolupracoval s Hizballáhom a bol zodpovedný za nábor Sýrčanov a prevoz zbraní. Zabitý bol aj jeho asistent. K štvrtkovým útokom Izraela prišlo v časti Golanských výšin, ktorú má pod kontrolou Sýria. Izrael dobyl väčšinu územia Golanských výšin od Sýrie v roku 1967 a následne toto územie anektoval. Medzinárodné spoločenstvo však z veľkej časti tento krok neuznalo.

Izrael podnikol údery v Sýrii niekoľko dní po tom, ako pri útoku, z ktorého je taktiež obviňovaný židovský štát, zahynulo v stredosýrskej provincii Hamá 18 ľudí. SOHR uvádza, že útok si vyžiadal až 27 obetí na životoch vrátane šiestich civilistov a jeho cieľom bola vedecká výskumná oblasť a iné objekty v okolí mesta Masjáf. Izrael odmietol tento útok komentovať. Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podnikol Izrael stovky útokov na ciele v tejto krajine, pri ktorých sa zameral predovšetkým na armádne pozície a na bojovníkov podporovaných Iránom vrátane členov Hizballáhu. Izrael sa len zriedkavo vyjadruje k jednotlivým útokom v Sýrii, ale opakovane uviedol, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi - Iránu, aby v Sýrii posilnil svoju prítomnosť.

Viac o téme: PrímerieIzraelGazaBenjamin NetanjahuHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu