Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izraelské nálety v Pásme Gazy si vyžiadali najmenej 19 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

GAZA - Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy v noci na sobotu a počas dňa zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AP.

Jeden z útokov zasiahol rodinný dom v meste Gaza, v ktorom sa podľa záchranárov v tom čase nachádzalo 11 ľudí vrátane štyroch detí a troch žien. Tieto informácie sa nedali podľa DPA nezávisle overiť a izraelská armáda incident bezprostredne nekomentovala. Iný úder zase trafil stan s Palestínčanmi v meste Chán Júnis, odkiaľ hlásia tri obete.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Palestínska civilná obrana uviedla, že pri ďalšom izraelskom nálete bola zasiahnutá škola v Gaze, ktorá sa využíva ako núdzový prístrešok. Piati vrátane dvoch detí a jednej ženy tam prišli o život a pátracia operácia po preživších pokračuje. Izraelská armáda tvrdí, že vykonala "presný úder" na areál školy, ktorý "využívali teroristi z militantného hnutia Hamas".

Izraelské ozbrojené sily sa v posledných mesiacoch sa zamerali na niekoľko škôl, ktoré sa v priebehu vojny zmenili na úkryty. Zároveň obvinili Hamas, že školy využíva na ukrývanie svojich militantov medzi civilným obyvateľstvom, čo hnutie odmietlo.Podobný nálet vykonala armáda aj v stredu, keď zasiahla školu Al-Džawní v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy. Podľa civilnej obrany tam zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Podľa nej ide o najvyšší počet obetí spomedzi jej zamestnancov počas jedného incidentu.Celkovo si izraelské útoky v Pásme Gazy tento týždeň podľa gazských úradov vyžiadali viac než 50 mŕtvych.

Viac o téme: ObeteNáletyútok IzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu