Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Jeruzaleme zastrelili muža, ktorý nožom zaútočil na pohraničníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Izraelská polícia v nedeľu podvečer smrteľne postrelila muža, ktorý predtým pri Damaskej bráne vedúcej do jeruzalemského Starého mesta nožom zaútočil na príslušníka pohraničnej polície. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej 20-ročný izraelský pohraničník bol pri útoku ľahko zranený a bol prevezený na lekárske ošetrenie.

Napätie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi, najmä ortodoxnými židmi, je v Starom meste citeľné a od začiatku vojny v palestínskom Pásme Gazy pred viac ako 11 mesiacmi sa ešte zvýšilo. Jeruzalem, najmä jeho Staré mesto, je posvätným miestom pre tri abrahámovské náboženstvá - judaizmus, kresťanstvo a islam - a zostáva kľúčovou témou izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Izrael si Jeruzalem nárokuje za svoje nedeliteľné hlavné mesto, ale OSN a medzinárodné spoločenstvo považujú anexiu východného Jeruzalema Izraelom za nezákonnú. Palestínčania sa zasa snažia, aby sa Izraelom okupovaný východný Jeruzalem, ktorý zahŕňa opevnené Staré mesto a jeho posvätné miesta, stal hlavným mestom ich budúceho nezávislého štátu.

Viac o téme: Nôžútok Jeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu