Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Dvaja nemeckí piloti zahynuli pri páde lietadla z čias 2. svetovej vojny

Na snímke lietadlo z druhej svetovej vojny po páde niekoľko minút po štarte neďaleko leteckého letiska Rayskala v južnom Fínsku vo štvrtok 16. októbra 2024. Zobraziť galériu (2)
Na snímke lietadlo z druhej svetovej vojny po páde niekoľko minút po štarte neďaleko leteckého letiska Rayskala v južnom Fínsku vo štvrtok 16. októbra 2024. (Zdroj: SITA/Juha Tamminen/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Dvaja nemeckí piloti zahynuli pri páde lietadla vyrobeného ešte v časoch druhej svetovej vojny, ktoré havarovalo na juhu Fínska a následne začalo horieť. K nehode došlo len niekoľko minút po štarte. Oznámila to vo štvrtok tamojšia polícia, informuje agentúra AP.

Jednomotorové americké cvičné dvojmiestne lietadlo T-6 Texan, bolo uvedené do prevádzky v 30. rokoch 20. storočia. V súčasnosti sa využíva najmä na leteckých prehliadkach. V stredu sa stroj tohto tzpu zrútil do lesa neďaleko letiska Räyskälä, pričom podľa vyhlásenia polície zahynuli "dvaja skúsení piloti".

archívne video

Lietadlo hasiace požiar v Chorvátsku (Zdroj: Foto: Tip od čiateľa)

"Malé lietadlo sa krátko po štarte zrútilo a začalo horieť," uviedla polícia s tým, že stroju zrejme zlyhal motor. Podľa fínskej tlačovej agentúry STT bolo lietadlo vyrobené v roku 1942 a aktuálne bolo jediným svojho druhu vo Fínsku.

Do tejto severskej krajiny sa dostalo v roku 2020, pričom podľa tamojších médií bolo naposledy kontrolované začiatkom októbra. Nedávno stroj predali do Nemecka. Let, pri ktorom lietadlo havarovalo, bol skúšobný pred jeho prepravou do Nemecka.

Viac o téme: Piloti2. svetová vojnaPád lietadlaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu