Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Stovky ľudí evakuovali na Filipínach z okolia sopky Kanlaon: Chŕlila sírnaté plyny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Stovky ľudí museli v stredu na Filipínach opustiť svoje domovy po tom, ako tamojšia sopka Kanlaon vyvrhla do ovzdušia škodlivé plyny a experti varovali pred jej potenciálnou erupciou. Informuje o tom agentúra AFP.

Preventívne evakuovali približne 300 obyvateľov z viacerých dedín v okruhu štyroch kilometrov od krátera, ktorí sa sťažovali na silný zápach síry. Dočasné prístrešky im zriadili na školách či komunitných centrách ležiacich mimo ohrozenej zóny. Väčšinu z evakuovaných tvoria podľa úradov poľnohospodári. V administratívnom centre tejto oblasti, zhruba 60-tisícovom meste Kanlaon pomenovanom po sopke, v stredu zatvorili školy aj niektoré turistami vyhľadávané miesta.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Priemerné denné emisie oxidu siričitého sa v utorok v tomto meste takmer strojnásobili, a to na úroveň 9985 ton. Podľa údajov Filipínskeho inštitútu vulkanológie a seizmológie ide o vôbec najvyššie hodnoty od začiatku takýchto meraní.

Sopečná aktivita by mohla viesť aj k erupcii

Takáto sopečná aktivita by podľa inštitútu mohla viesť aj k erupcii, pričom nad štyrmi dedinami na úpätí vulkánu sa teraz môžu vytvoriť horúce červené a rýchlo sa pohybujúce oblaky popola a hrozí tam zosuv skál. Inštitút dodal, že oblasť za posledných 24 hodín zažila 337 vulkanických otrasov.

Stratovulkán Kanlaon sa týči do výšky viac ako 2400 metrov nad morom, leží na ostrove Negros v strednej časti Filipín, pričom je jednou z 24 aktívnych sopiek tejto ostrovnej krajiny. Za posledných deväť rokov vybuchol 15-krát. V auguste 1996 si jeho erupcia vyžiadala životy troch turistov.

Filipíny ležia na tzv. "ohnivom kruhu" - najaktívnejšej vulkanickej zóne Zeme, ktorá prechádza od západného pobrežia Severnej Ameriky cez Aleuty do Japonska a Indonézie až na Nový Zéland. V tejto zóne sa nachádza vyše polovica svetových sopiek.

Viac o téme: SopkaEvakuáciaAktivitaPlynyFilipínyVarovaniaKanlaon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu