Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Súdny dvor Európskej únie potvrdil rekordnú pokutu pre Google: Apple musí vrátiť 13 miliárd Írsku

(Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

LUXEMBURG - Americká technologická spoločnosť Apple musí Írsku vrátiť 13 miliárd eur, ktoré získala na zľavách na dani, rozhodol dnes Súdny dvor EÚ. Definitívne tak potvrdil rozhodnutie Európskej komisie (EK) z roku 2016, ktoré sa Apple snažil zvrátiť.

Írsko podľa súdu poskytlo v rokoch 1991 až 2014 Applu vo forme daňových úľav neoprávnenú štátnu pomoc a je povinné si ju od firmy nechať vrátiť. Tribunál Súdneho dvora EÚ v roku 2020 rozhodnutie EK na základe odvolania írskej vlády zrušil. Komisia sa následne odvolala na Súdny dvor EÚ ako vyššiu inštanciu. Súdny dvor EÚ dnes rozhodnutie Všeobecného súdu zrušil a vydal konečné rozhodnutie, ktoré potvrdzuje postup EK.

archívne video

Pixar vytvoril najlepšie animované filmy v histórii kinematografie: Vybrali sme pre teba tie najlepšie

Vďaka daňovým dohodám platil Apple podľa EK v Írsku zo svojich európskych ziskov dane od jedného percenta v roku 2003 do 0,005 percenta v roku 2014. Daňové rozhodnutia z rokov 1991 a 2007 určovali spôsob zdanenia zisku dvoch írskych dcérskych spoločností Applu, a to firiem Apple Sales International a Apple Operations Europe.

Uvedený spôsob ale podľa argumentov EK, ku ktorým sa dnes najvyšší únijný súd priklonil, nezodpovedal ekonomickej realite. Dublin však tvrdil, že Apple na daniach platil to, čo mal, a žiadnu nepovolenú štátnu pomoc nedostal.

Šéf Applu Tim Cook v roku 2016 označil rozhodnutie EK za politicky motivované. Avšak v apríli 2018 Apple oznámil, že írskej vláde daňový nedoplatok začne vracať. So splácaním sa začal 18. mája, keď na zverenský účet vytvorený írskou vládou vložil 1,5 miliardy eur. Peniaze mali na tomto účte zostať do vyriešenia odvolania proti rozhodnutiu EK, ktoré doplatenie daní nariadilo.

Súdny dvor EÚ potvrdil rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur pre firmu Google

Najvyšší súd Európskej únie (EÚ) potvrdil rekordnú pokutu 2,42 miliardy eur pre americkú internetovú spoločnosť Google zo skupiny Alphabet. Európska komisia (EK) firme pokutu pred rokmi vymerala za zneužitie dominantného postavenia na trhu cenových porovnávačov. Súdny dvor EÚ to dnes oznámil v tlačovej správe.

Európska komisia dala firme pokutu v roku 2017 za to, že Google využíval svoju vlastnú službu na porovnávanie cien na získanie nekalej výhody proti menším európskym konkurentom. Alphabet aj Google sa proti rozhodnutiu odvolali. V roku 2021 Tribunál Súdneho dvora EÚ odvolanie zamietol a firmy sa obrátili na najvyšší súd. Ten dnes potvrdil rozsudok Všeobecného súdu.

Sudcovia Súdneho dvora poznamenali, že právo EÚ nepostihuje existenciu dominantného postavenia, ale len jeho zneužívanie. Zakázané sú činnosti podnikov v dominantnom postavení, ktoré obmedzujú hospodársku súťaž a môžu spôsobiť ujmu jednotlivým podnikom a spotrebiteľom. Táto pokuta je jednou z troch sankcií, ktorú EK uložila Googlu v poslednom desaťročí za rôzne porušenia protimonopolných pravidiel. Celková hodnota vymeraných pokút je 8,25 miliardy eur.

Viac o téme: PokutyGoogleAppleSúdny dvor EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu