Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ursula von der Leyenová odložila predstavenie novej eurokomisie na budúci týždeň

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová mala v stredu na Konferencii predsedov Európskeho parlamentu (EP) predložiť zloženie novej exekutívy EÚ aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých kandidátov na eurokomisárov. Podľa informácií portálu Politico však oznámi svoj návrh až budúci týždeň počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Dôvodom je podľa troch zdrojov Politica rozhodnutie slovinskej vlády o zmene kandidáta na eurokomisára. Aj v dôsledku výzvy von der Leyenovej sa tamojšia vláda rozhodla stiahnuť pôvodného nominanta Tomaža Vesela v prospech ženskej kandidátky. Namiesto neho nominovala bývalú diplomatku a niekdajšiu prezidentskú kandidátku Martu Kosovú. Túto zmenu však ešte musí potvrdiť slovinský parlament, čo oznámenie navrhovaného nového kolégia Komisie odsúva. Hovorca EK na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval.

archívne video

Európska komisia nepochopila zmeny, ktoré vláda zaviedla (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Von der Leyenová sa má podľa nového harmonogramu stretnúť na budúci týždeň s lídrami politických frakcií EP a následne oznámiť svoje návrhy. Presný deň však ešte nebol potvrdený. Podľa dvoch vysokopostavených predstaviteľov EP to bude buď v utorok, alebo v stredu v Štrasburgu.

Čakanie na zelenú od slovinského parlamentu pre jeho novú nominantku dáva von der Leyenovej viac času na konzultácie s členskými štátmi, jej kandidátmi a ďalšími subjektmi o rozdelení najvyšších postov v budúcej eurokomisii, píše portál.

Už predošlý týždeň sa objavili informácie, že úradovanie novej EK sa začne neskôr, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa Politica za to môže aj komplikovaný kalendár EP a niekoľkohodinové preverovanie a vypočúvanie kandidátov na eurokomisárov, ktoré bude nasledovať po oznámení zloženia novej exekutívy EÚ šéfkou EK.

Viac o téme: PredstavenstvoEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu