Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Najvyšší súd v Hongkongu zamietol odvolanie mediálneho magnáta Jimmyho Laia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONGKONG - Najvyšší súd v Hongkongu jednomyseľne zamietol návrh na zrušenie odsúdenia mediálneho magnáta Jimmyho Laia a ďalších šiestich prodemokratických aktivistov odsúdených za organizáciu a účasť na nepovolenom zhromaždení v roku 2019. Informuje agentúar Reuters a AP.

Lai je zakladateľom prodemokratického denníka Apple Daily. Spolu s popredným demokratickým politikom Martinom Leeom a piatimi ďalším osobami bol odsúdený za organizáciu a účasť na nepovolenom zhromaždení v auguste 2019 počas prodemokratických protestov v Hongkongu. Tie do ulíc v rokoch v 2019 a 2020 prilákali približne 1,7 milióna ľudí, ktorí žiadali väčšiu zodpovednosť od polície a zachovanie demokratických princípov v meste. Súd nižšej inštancie predtým síce zrušil ich odsúdenie za organizovanie nepovoleného zhromaždenia, avšak potvrdil ich odsúdenie za účasť na ňom.

Pochod, na ktorom sa zúčastnil Lai a jeho spoločníci bol relatívne pokojný v porovnaní s inými protestmi, ktoré často sprevádzali násilné strety medzi políciou a demonštrantmi. Hongkong je osobitou administratívnou oblasťou Číny, ktorá nad mestom prevzala kontrolu od Británie v roku 1997. Na základe princípu jedna krajina dva systémy si mal Hongkong zachovať vysokú mieru autonómie na Číne vrátane zachovania trhového systému hospodárstva a základných slobôd akou je sloboda zhromažďovania. Pri vynesení rozsudku nad siedmimi aktivistami v roku 2021 sudca nižšieho súdu rozhodol, že právo na takúto slobodu nie je absolútne a podlieha istým obmedzeniam. Po rozsiahlych prodemokratických protestoch v roku 2019 Čína upevnila moc v meste a prijala zákon o národnej bezpečnosti, pomocou ktorého podľa kritikov Peking v meste likviduje verejný nesúhlas s čínskym režimom, pripomína AP.

Viac o téme: Najvyšší súdHongkongOdvolanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu