Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Británia spustila kontrolu svojej zahraničnej politiky: Chce zvýšiť vplyv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Britské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo spustenie troch strategických preskúmaní svojej zahraničnej politiky. Cieľom je posilnenie globálneho vplyvu krajiny, informuje o tom agentúra Reuters.

Výsledky kontrol by mali byť známe do konca roka a vykonávajú sa pod vedením externých odborníkov. Snahou je zistiť, ako by diplomatické vzťahy Spojeného kráľovstva umožňovali najlepšie reagovať na geopolitické zmeny či ako zosúladiť zahraničnú politiku s hospodárskymi a obchodnými ambíciami krajiny, píše sa vo vyhlásení.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

"Tieto preskúmania nám pomôžu formovať našu stratégiu na zvýšenie globálneho vplyvu Spojeného kráľovstva, budovanie rastu na medzinárodnej úrovni a zabezpečenie, aby rozvoj a diplomacia pracovali ruka v ruke," povedal minister zahraničných vecí David Lammy.

Labouristická vláda je v Británii pri moci od júla. Už skôr sa nechala počuť, že svoju pozornosť v zahraničnej politike okamžite zameria na dlhodobý mier a bezpečnosť na Blízkom východe. Chce tiež obnoviť vzťahy Británie s Európskou úniou a ďalej vyhlásila, že jej záväzok v súvislosti so Severoatlantickou alianciou (NATO) je neotrasiteľný.

Viac o téme: VplyvZahraničná politikaKontrola Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu