Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Veľké varovanie z Londýna: Putin si po nás ide! Britániu viní zo svojich neúspechov, tvrdí Wallace

Ruský prezident Vladimir Putin, Veľká Británia na radare Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin, Veľká Británia na radare (Zdroj: SITA/AP/Kristina Kormilitsyna/Kremlin Pool Photo, Getty Images)

LONDÝN – Bývalý minister obrany Veľkej Británie prišiel s vyhlásením, ktoré vystrašilo nielen celé ostrovy, ale aj Európu. Podľa neho sa ukrajinský scenár môže zopakovať aj vo Veľkej Británii. Svoju vlasť pritom nespomína len náhodou, ale má to podložené viacerými výrokmi ruského vládcu. Pokiaľ sa Putin bude držať svojich slov, Británii skutočne hrozí nebezpečenstvo.

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace opísal logiku ruského prezidenta Vladimira Putina slovami, že na modernizáciu Ruska ho nikdy nepopháňala logika ani vášeň. "Motivovala ho pomsta, dedičstvo, romantika a najmä história a miesto Ruska v nej," vyjadril sa Wallace pre britský The Telegraph.  

Ako ďalej uvádza, Putin podľa neho bol so svojimi Silovikmi (KGB a FSB) len obeťou západného sprisahania. "Nebyť západnej verzie dejín, Rusko by sa považovalo za víťaza druhej svetovej vojny bez pomoci," povedal exminister s tým, že by ani nikdy nezačala studená vojna. Východná Európa, vrátane východného Nemecka a Poľska, by chcela zostať pod krídlami Moskvy. 

Stretnutie v Moskve

Keď ešte Ben Wallace pôsobil ako minister obrany, podnikol oficiálnu cestu do Moskvy. Bolo to zhruba 10 dní pred inváziou na Ukrajinu, o čom samozrejme vtedy ešte nevedel. Napriek tomu nemal zo stretnutia s ruskými štátnikmi dobrý pocit. Samotnému generálovi Gerasimovovi vtedy povedal, že ho zarazilo, ako jeho vojenská doktrína zamenila "masu za pripravenosť a mobilizáciu", pričom ďalší nemenovaný generál ho doplnil slovami "a bezohľadné zastrašovanie". 

Gerasimov mal potom vtedajšiemu britskému ministrovi na chodbe povedať: "Už nikdy nás nikto nebude ponižovať. Kedysi sme boli štvrtá najväčšia a najsilnejšia armáda na svete, teraz sme prví alebo druhí. Sme to my a Američania."

Jadro ruských neúspechov 

Rusi sa cítili ponížení na konci studenej vojny (ktorá údajne nikdy neskončila), keď padla tzv. "železná opona" a o pár rokov na to aj Sovietsky zväz. V Putinovej verzii histórie je jadrom ruských neúspechov Británia, nie USA. 

Veľké varovanie z Londýna:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Jockel Finck)

"V jeho pokrivenom svetonázore sme stáli za krymskou vojnou a porážkou cárov, stáli sme za nástupom Hitlera, za kontrarevolúciou a naša špionáž stála za koncom Sovietskeho zväzu. Británia je v hľadáčiku Putina. Ide si po nás! Musíme byť pripravení na nevyhnutné," zdôraznil Wallace. 

Jeho tvrdenie umocňuje aj vyjadrenie z radov Putinových Silovikov: "Vieme, že za inváziou do Kurska stojí Británia. Neboli sme to my a naše kroky, ktoré vyprovokovali Ukrajinu."  

Storm Shadow 

Aj na základe tejto obavy sa bývalý britský minister obrany pripojil k výzvam, aby Ukrajina mohla vypustiť na Rusko rakety Storm Shadow dodávané Západom. Tie majú podľa britského denníka Daily Mail oveľa dlhšiu a presnejšiu palebnú silu ako Himars.

Američania sa však obávajú, že keď ponechajú Kyjevu voľné ruky, Ukrajina zaútočí na územia hlboko Rusku, čo by konflikt ešte vyeskalovalo. Biely dom tvrdenia o obmedzovaní používania zbraní popiera. 

Veľká vojna do troch rokov 

Nový veliteľ britskej armády, generál Sir Roly Walker, už skôr varoval, že Británia musí byť pripravená viesť veľkú vojnu do troch rokov. Rusko sa podľa neho bude chcieť pomstiť Západu za pomoc Ukrajine. Okrem toho Čína napadne Taiwan a Irán bude na Blízkom východe podnikať čoraz agresívnejšie kroky.

"Problém v jednej oblasti pravdepodobne spustí detonáciu v inej. Z tohto hľadiska ide o globálny problém, na ktorý sa treba pozerať z rôznych perspektív po celom svete," dodal an záver Walker.
 

Viac o téme: VarovanieDejinyRuskoLondýnVladimir PutinVeľká BritániaBen WallaceVojn ana Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu