Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Britská labouristická vláda chce zrušiť dedičné mandáty v Snemovni lordov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Britská labouristická vláda vo štvrtok predstavila svoje plány na reformu hornej komory parlamentu - Snemovne lordov. Jej cieľom je zrušiť zvyšných 92 kresiel, ktoré sa dedia v rodine.

Zrušenie týchto kresiel je jedným zo záväzkov Labouristickej strany z jej volebného programu. Súčasný kabinet chce dokončiť reformy zavedené poslednou labouristickou vládou, ktorá v roku 1999 zrušila 700 rokov staré právo a zo zhruba 800 dedičných kresiel ponechala len 92 ako kompromis s konzervatívcami.Najnovší, avšak očakávaný krok odsúdil bývalý konzervatívny líder lordov Thomas Galbraith. Tvrdí, že ak sa idú rušiť mandáty, tak tým lordom, ktorí sa málokedy zúčastňujú na debatách, a nie dedičným lordom. Mnohí z nich sú podľa neho veľmi aktívni účastníci a "jedni z najstarších a najskúsenejších" členov snemovne.

Predsedníčka hornej komory Angela Smithová podotkla, že legislatívny návrh nebráni odvolaným dedičným lordom, aby boli v budúcnosti nominovaní na doživotnú funkciu. Skonštatovala tiež, že medzi zostávajúcimi dedičmi nie je ani jedna žena.Konzervatívci v súvislosti s plánom kritizujú vládu aj za to, že sa údajne snaží týmito krokmi v Snemovni lordov obmedziť fungovanie opozície. Približne polovicu z 92 dedičných členov Snemovne lordov tvoria konzervatívci. Zvyšok sú väčšinou nezávislí a malé zastúpenie majú aj labouristi a liberálni demokrati. Konzervatívci tak argumentujú, že vzhľadom na početnú väčšinu labouristov v Dolnej snemovni je horná komora jedinou časťou parlamentu, ktorá môže riadne kontrolovať predkladané zákony.

Keir Starmer
Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer  (Zdroj: TASR/Toby Melville/Pool photo via AP)

Očakáva sa, že labouristi pre členov hornej komory zavedú aj vek odchodu do dôchodku na 80 rokov.Britský premiér Keir Starmer podporuje úplné zrušenie Snemovne lordov a jej nahradenie voleným Zhromaždením národov a regiónov. K tomu by však podľa stanice BBC nemalo dôjsť v tomto volebnom období.

Viac o téme: Veľká BritániaLabouristická vládaSnemovňa lodrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu