Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Hrozivé varovanie meteorológov: Čaká nás krutá zima! Budú silné mrazy aj záveje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborníci varujú, že tohtoročná zima bude výrazne ovplyvnená polárnym vírom. Tento meteorologický fenomén sa tento rok nevyvíja tradičným spôsobom, čo vedie meteorológov k obavám, že Európu môžu postihnúť extrémne mrazy a intenzívne sneženie.

Predpovede hovoria o jednej z najchladnejších zím za posledné roky. Portál National World informuje, že práve polárny vír je hlavnou príčinou, pričom jeho aktuálny vývoj môže mať závažné dôsledky. Keď je vír silný, studený vzduch zostáva nad severným pólom. Avšak ak oslabne, chladný vzduch sa môže rozšíriť do nižších zemepisných šírok.

Portál Severe Weather upozorňuje, že tento rok môže nastať práve takýto scenár. Odborníci tvrdia, že vír tento rok silnie pomalšie, ako je bežné. „Predpovede v porovnaní s dlhodobým priemerom naznačujú, že sila polárneho víru bude do konca septembra a začiatkom októbra nižšia, než je obvyklé,“ vysvetľujú odborníci.

Tento pomalší pohyb víru by mohol viesť k chladnej a zasneženej zime. „Sila polárneho víru môže výrazne ovplyvniť zimné počasie nielen v Spojených štátoch, ale aj v Kanade a Európe. Predpovedať jeho správanie však nie je jednoduché, pretože naň vplýva mnoho rôznych faktorov,“ dodávajú meteorológovia.

Viac o téme: ZimaMeteorológoviaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu