Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

MIMORIADNY ONLINE Rusko útočilo na Ukrajinu dronmi! V Kyjeve spadli trosky blízko obytných budov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko v noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu spolu 67 dronmi s dlhým doletom. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich zostrelilo. V Kyjeve trosky dopadli v blízkosti obytných budov, oznámila vojenská správa ukrajinskej metropoly. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete. Zrejme ukrajinský útok dronom spôsobil explózia v nešpecifikovanom zariadení v ruskej Voronežskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Práca špecialistov - rembat 47 samostatná mechanizovaná brigáda! (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:06 Ukrajinský MiG-29 súčasne zostrelil dva ruské samovražedné drony Shahed.

20:50 Poľsko by malo chrániť ukrajinské jadrové elektrárne pred ruskými raketami.

18:54 Ruská ofenzíva pri Pokrovsku sa podľa médií spomaľuje.

17:25 Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

16:58 Zelenskyj sa v Taliansku stretol s holandským krajne pravicovým lídrom Wildersom.

16:03 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu vyjadrilo hlboké znepokojenie medializovanými správami informujúcimi o možnom prevoze iránskych balistických striel do Ruska.

15:14 Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu na ekonomickom fóre v severotalianskom meste Cernobbio vyhlásila, že Taliansko nikdy nepoľaví vo svojej podpore Ukrajiny. Zároveň uviedla, že súčasná patová situácia vo vojne dokazuje, že reakcia Západu na ruskú inváziu bola správna.

14:29 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v sobotu oznámila, že ukrajinské sily zasiahli muničný sklad v ruskej Voronežskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, kde v noci po útoku dronu vypukol veľký požiar.

13:44 Zelenskyj sa stretol s talianskou premiérkou na okraji Ambrosettiho fóra.

13:32 Posilňovanie v Kurskej oblasti Rusom nedopadlo dobre. Vodič vojenského KAMAZ-u nezvládol riadenie a narazil do betónového plota.

13:12 Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Vadym Filaškin. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:07 V ukrajinskom meste Poltava dnes pochovali obete jedného z najkrvavejších ruských vzdušných útokov na Ukrajinu od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra AP. Utorkový ruský úder si podľa miestnych záchranárov vyžiadal 55 mŕtvych a viac ako 300 ranených.

12:56 Ruská štátna mediálna stanica RT sa prostredníctvom siete osobností západných médií pokúša dotlačiť amerických divákov, aby v prezidentských voľbách hlasovali za Donalda Trumpa, informovala 6. septembra agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokého predstaviteľa amerických tajných služieb.

12:38 AFU prvýkrát proti Rusku použila lietajúcu útočnú pušku Kalašnikov.

12:15 Drony prevádzkované Bezpečnostnou službou Ukrajiny (SBU) zasiahli v noci 7. septembra sklad munície a vojenského materiálu v ruskej Voronežskej oblasti, uviedol zdroj z SBU pre Kyjev Independent.

11:50 Pri útoku ruského delostrelectva na mesto Kostiantynivka zahynuli traja ľudia a traja ďalší boli zranení, informoval 7. septembra gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin.

11:19 Taliansko nikdy nezaváha vo svojej podpore Ukrajiny, súčasná patová situácia na fronte ukazuje, že reakcia Západu na ruskú inváziu do susednej krajiny bola správna, povedala dnes talianska premiérka Giorgia Meloniová po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Bolo by podľa nej chybou myslieť si, že západné krajiny by mohli konflikt vyriešiť tým, že brániacu sa Ukrajinu zanechajú jej osudu. Podľa Meloniovej by ale pri riešení mali svoju úlohu zohrať Čína a India, informovala dnes agentúra Reuters.

10:55 Trosky z ruského bezpilotného lietadla typu Shahed zostreleného cez noc boli objavené pred Najvyššou radou, ukrajinským parlamentom, ráno 7. septembra.

10:25 Akékoľvek presuny balistických striel z Iránu do Ruska by predstavovali výraznú eskaláciu v ruskej vojne proti Ukrajine. Varovali pred tým podľa agentúry Reuters Spojené štáty po tom, ako niektoré médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje priniesli správy o prehĺbení vzťahov medzi oboma krajinami, sprevádzanom práve presunom zbraní. Rusko, ktoré už od februára 2022 vedie útočnú vojnu proti susednej Ukrajine, využívalo doteraz napríklad iránskych dronov na útoky na ukrajinskú infraštruktúru.

10:04 Ukrajina je vďačná za protivzdušnú obranu, ktorú jej poskytli jej partneri, ale stále „nestačí na zabezpečenie celého nášho územia a odrazenie každého ruského útoku“, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Talianska 6. septembra.

9:57 Ukrajina pokračuje v ničení ruskej logistiky v Kurskej oblasti.

9:45 Biely dom uviedol, že je „znepokojený“ správami, že Irán doručil balistické rakety Rusku v rámci toho, čo sa nazýva „dramatická eskalácia“, ale čo tieto správy v skutočnosti znamenajú a dôsledky pre Ukrajinu ešte nie sú presne jasné.

9:20 Prebiehajú rokovania medzi Azerbajdžanom a EÚ, Moskvou a Kyjevom o dodávkach zemného plynu do Európy cez Ukrajinu, uviedol azerbajdžanský prezident Ilham Alijev 6. septembra na fóre Cernobbio v Taliansku.

8:52 Ruské útoky na Ukrajine zabili najmenej štyroch ľudí a zranili 97 vrátane detí, informovali regionálne úrady 7. septembra. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci nadnes 58 zo 67 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko uviedlo.

8:05 Ukrajinský predstaviteľ vyzval filmový festival v Toronte, aby zrušil dokument o ruských vojakoch. "Je nezodpovedné dovoliť, aby sa Medzinárodný filmový festival v Toronte... použil na vybielenie zodpovednosti ruských vojakov páchajúcich vojnové zločiny."

7:38 Peskovove pripomienky prišli v ten istý deň, keď ruský federálny telekomunikačný regulátor Roskomnadzor vymazal zverejnený návrh svojich plánov na deanonymizáciu ruských telegramových kanálov.

7:10 Presun iránskych rakiet do Ruska „dramatická eskalácia“ vojny, hovorí americký predstaviteľ. "Akýkoľvek presun iránskych balistických rakiet do Ruska by predstavoval dramatickú eskaláciu podpory Iránu pre ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine."

6:46 Padajúci dron spôsobil požiar a výbuchy v nemenovanom zariadení v okrese Ostrogožskij v regióne, uviedol guvernér Aleksandr Gusev. Miestni obyvatelia sú dočasne evakuovaní.

6:15 Trosky z padajúcich dronov zasiahli dvor bytového domu v okrese Pečersk a materskú školu v okrese Dniprovskij. Neboli hlásené žiadne obete.

6:00 Obyvatelia hlásili sériu hlasných výbuchov v Kyjeve skoro ráno 7. septembra, keď jednotky protivzdušnej obrany odrazili aktívny útok dronov.

Jermak kritizuje premietanie ruského dokumentu na festivale v Benátkach

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v piatok kritizoval premietanie ruského "propagandistického" dokumentárneho filmu na filmovom festivale v Benátkach a označil ho za hanebné. Film odsúdili aj osobnosti ukrajinskej kinematografie. Informuje o tom agentúra AFP. Rusko-kanadská dokumentaristka Anastasia Trofimovová predstavila na 81. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach dokumentárny film s názvom Rusi vo vojne, v ktorom sa pripojila k ruskému práporu postupujúcemu cez východnú Ukrajinu.

Dokumentárne dielo však vyvolalo pobúrenie v ukrajinských kultúrnych a politických kruhoch a mnohí ho považujú za prokremeľský film, ktorý sa snaží ospravedlniť inváziu ruských síl na ukrajinské územie. Jermak sa v príspevku na sociálnej sieti opýtal, prečo "Trofimovová rovnako ako aj niektoré ďalšie osobnosti z kultúry v Rusku, krajine, ktorá každý deň zabíja Ukrajincov, naše deti, môže vôbec pracovať civilizovanom svete".

Trofimovová tvrdí, že vo svojom filme chce ukázať "úplne normálnych ľudí", ktorí bojujú za Rusko a jej dokument vyvracia predstavu Západu o tom, že všetci ruskí vojaci sú vojnoví zločinci. Obvinenia, že film je propagandou, odmietla ako smiešne vzhľadom na to, že v Rusku jej za to hrozí trestné stíhanie. "Som pevne presvedčená, že ruská invázia na Ukrajinu bola neoprávnená, nezákonná a uznávam oprávnenosť vyšetrovania vojnových zločinov na Ukrajine Medzinárodným trestným súdom," uviedla vo vyhlásení.

Ukrajinská aktivistka a Jemrakova poradkyňa Darija Zarivná povedala, že film sa snaží "ospravedlniť ruskú armádu, ktorá je priamo zodpovedná za zločiny proti ukrajinskému ľudu". Trofimovovú obvinila z "očividného zamlčiavania vojnových zločinov a snahy zotrieť hranicu medzi obeťou a agresorom". Podľa ukrajinskej filmovej producentky Darje Basselovej môže tento film divákov "uviesť do omylu, že ide o protivojnový film, ktorý spochybňuje súčasný režim v Rusku", avšak je to "ukážkový príklad čistej ruskej propagandy". V dokumente sa podľa nej objavili vojaci, ktorí opakovali nepravdivé tvrdenia Kremľa o Ukrajincoch ako nacistoch.

Ukrajinu musíme podporovať tak dlho, ako bude potrebné, zhodli sa Macron a Scholz

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz sa dnes zhodli na potrebe ďalšej podpory Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné. Po spoločnom rokovaní oboch štátnikov vo francúzskom Eviane to uviedol Elysejský palác. Obaja sa tiež usilujú o čo najrýchlejšie prímerie v Pásme Gazy, dodal Macronov úrad podľa agentúry Reuters.

Lídri kľúčových krajín Európskej únie sa zišli v meste na brehu Ženevského jazera pri príležitosti tunajšieho tradičného podnikateľského fóra. Vlády oboch štátov v rámci EÚ usilujú o uvoľnenie pravidiel hospodárskej súťaže v záujme veľkých podnikov, ktoré by podľa Paríža aj Berlína mali byť schopné lepšie čeliť čínskej a ďalšej konkurencii.

Podľa vyhlásenia Elyzejského paláca bola však reč o témach medzinárodnej politiky. Ukrajinu, ktorá už tretí rok čelí ruskej agresii, je podľa oboch politikov potrebné podporovať "tak dlho a tak intenzívne, ako bude potrebné". Francúzsko aj Nemecko patria v rámci EÚ k aktívnym zástancom pomoci Kyjevu, pozície oboch lídrov v domácej politike sú však v súčasnosti oslabené posilňovaním strán, ktoré sa k pomoci Ukrajine stavajú vlažnejšie.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu