Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Pri ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Odesu prišiel o život manželský pár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom sobotňajšom prejave na mediálnom summite zdôraznil dôležitosť slobody slova a informácií, čo kritici jeho politiky eliminácie disentu považujú za absurdné. Situáciu sledujeme. online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Výcvik ukrajinských vojakov: Silu a vytrvalosť rozvíjajú v rámci mnohonárodnej operácie INTERFLEX vo Veľkej Británii (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:05 Povolenie použiť západné rakety dlhého doletu na zásah hlboko do Ruska by mohlo prinútiť Kremeľ, aby natiahol zásobovacie linky presunutím základní ďalej z Ukrajiny na domácu pôdu.

20:17 Nový ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha v nedeľu počas návštevy jednotiek ukrajinskej armády v Sumskej oblasti vyhlásil, že Ukrajina "nemá v úmysle obchodovať so svojimi územiami". Podľa britskej stanice BBC monitorovanej agentúrou TASR Sybiha podľa vlastných slov uistil vojakov, že Ukrajina sa neplánuje zapojiť do žiadneho vyjednávania o územiach alebo o dohodách podobných protokolom z Minska.

19:47 Ukrajinská armáda spustí v najbližších mesiacoch nový projekt na zlepšenie základného výcviku, hovorí Syrskyi. Zmeny vo výcvikovom programe budú zavedené v priebehu októbra a novembra, oznámil vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyi..

19:46 Zakladateľ a čestný predseda vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili sa chce osetskému ľudu ospravedlniť za vojnu s Ruskom z roku 2008. Táto vojna viedla k tomu, že Moskva uznala Južné Osetsko a ďalší odštiepenecký región - Abcházsko - ako samostatné štáty. Väčšina krajín sveta tieto regióny naďalej uznáva ako súčasť gruzínskeho územia, uviedla agentúra Reuters citovaná agentúrou TASR.

17:30 Pri raketovom útoku na ukrajinské čiernomorské prístavné mesto Odesa zahynuli dvaja ľudia, informovali v nedeľu miestni predstavitelia, ktorých vyjadrenie priniesla agentúra AP citovaná agentúrou TASR.    

16:13 Cyprus odníma občianstvo ukrajinskému oligarchovi Kolomojskému. Tento krok prišiel po tom, čo Cyprus dospel k záveru, že notoricky známy ukrajinský oligarcha zatajil dôležité informácie súvisiace s obvineniami z trestných činov, ktorým čelí, informoval Philenews.

16:12 Ruský útok na výškovú budovu v Charkove si vyžiadal najmenej 33 zranených. Najmenej 33 ľudí vrátane troch detí utrpelo zranenia, keď ruský letecký útok zasiahol výškovú budovu v meste Charkov a spôsobil požiar, informovali úrady.

15:41 Ruské vojská dnes popoludní zasiahli viacpodlažný dom v Charkove na východe Ukrajiny, na mieste je 25 zranených, vrátane troch detí, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Vo výškovej budove v dôsledku zásahu vypukol požiar, napísal na telegrame. Podľa starostu mesta Ihora Terechova počet zranených civilistov stúpol na 33.

14:06 Ruské ostreľovanie západnej časti ukrajinského mesta Pokrovsk si v nedeľu vyžiadalo jednu obeť. Informovala o tom miestna vojenská správa, píše TASR podľa agentúry AFP. Od augusta z Pokrovsku ušlo viac než 20.000 obyvateľov. Ruské údery za posledné dva týždne odrezali mnohých zostávajúcich ľudí od vody a elektriny.

13:42 Dôveru Rusov v bezpečnosť ich krajiny „zlomili“ hlboké údery Ukrajiny, hovorí Budanov.

12:00 Ukrajinská armáda dostane 18 húfnic Bohdana financovaných Dánskom.

11:07 Holandsko nie je schopné dokončiť dodávku Patriot po tom, čo nemenovaný partner odstúpil, uvádzajú médiá.

10:52 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 15. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:39 Scholz vylučuje dodávku zbraní s dlhým doletom na Ukrajinu.

8:01 Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 29 dronov, ktoré Ukrajina vypustila v noci na nedeľu smerom na sedem oblastí v Rusku, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Ukrajinské vzdušné sily medzičasom informovali o zničení jednej rakety a desiatich dronov vypálených Ruskom.

7:03 Bidenova administratíva žiada o predĺženie takmer 6 miliárd dolárov na vojenské financovanie pre Ukrajinu.

6:34 Ukrajina spustila výrobu 155-mm delostreleckých granátov, tvrdí predstaviteľ.

6:12 Vojenská pomoc vrátane veľkého množstva munície, ktorú Severná Kórea poskytuje Rusku, je pre Ukrajinu najväčšou hrozbou, povedal v sobotu na konferencii v Kyjeve šéf ukrajinskej tajnej služby Kyrylo Budanov. Budanov na konferencii organizovanej Nadáciou Viktora Pinčuka odpovedal na otázku týkajúcu sa podpory zo strany ďalších spojencov Ruska, ktorými sú Irán a Čína.

6:01 Poľsko by podporilo ukončenie vyplácania sociálnych dávok ukrajinským mužom v brannom veku v EÚ, aby ich prinútilo vrátiť sa domov a bojovať proti ruskej vojenskej agresii, uviedol poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Putin zdôraznil význam slobody slova: Kritici to označili za absurdné

"V čase, keď sa rozvíja zložitý proces multipolarity, je obzvlášť dôležité chrániť zásady spoľahlivosti informácií," povedal Putin vo videoposolstve adresovanom účastníkom mediálneho summitu BRICS v Moskve pri príležitosti 120. výročia vzniku štátnej tlačovej agentúry TASS."Skutočná sloboda slova, ktorá odráža rôzne názory, umožňuje hľadať kompromisy a spoločné prístupy k riešeniu svetových problémov," dodal Putin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Médiá podľa neho zohrávajú významnú úlohu pri budovaní spravodlivého svetového poriadku tým, že poskytujú ľuďom "objektívny a neskreslený obraz sveta".V čoraz autoritárskejšej krajine však majú Rusi len málo slobody prejavu a slobody médií, konštatuje DPA. Ruská tlačová agentúra TASS, ktorá vznikla v roku 1904, mala viacero názvov a označení. Je najväčšou tlačovou agentúrou v krajine a je všeobecne považovaná za nástroj vlády.

Médiá, ktoré sa nezhodujú s vyhláseniami a hodnotami Kremľa, sú zakazované a zatvárané, pričom odporcovia vlády sú prenasledovaní súdnictvom.Kremeľ zdvojnásobil svoj prísny postoj ku kritikom vojny na Ukrajine, ktorá sa začala v roku 2022, a mnohé ruské skupiny, ktoré sú proti tomuto konfliktu, boli vyhlásené za "nežiaduce organizácie". Ak sú tieto skupiny označené za nežiaduce, sú v podstate zakázané, pričom sa to týka médií aj ľudskoprávnych skupín.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu