Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kuriózny prípad od susedov: Žena sa pošmykla na vňati od reďkovky, žiadala od supermarketu odškodné!

(Zdroj: Getty Images)

BRNO – Najvyšší súd v Českej republike riešil kuriózny prípad. Zákazníčka žalovala supermarket z Ostravy z nešťastného pošmyknutia na reďkovke. Údajne si mala spôsobiť dlhodobé zranenie.

Žena žiadala od supermarketu odškodné vo výške 2500 eur (63 000 CZK), no súd rozhodol v prospech supermarketu. Podľa súdu nie je možné, aby pracovníci obchodu sledovali každého zákazníka a zdvíhali akýkoľvek spadnutý list alebo vňať a okamžite utekali do smetnej nádoby, informujú novinky.cz.

Tlačový brífing predsedu strany SMER-SSD Roberta Fica a ďalších predstaviteľov strany (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Namiesto 2500 eur (63 000 CZK) odškodného tak žena musí zaplatiť náklady na súdny spor vo výške približne 3500 eur (88 000 CZK). Prípad sa stal ešte v decembri 2017 v supermarkete Billa v Ostrave. Žena obutá v čižmách údajne bez opätku sa po pár krokoch v predajni pošmykla na liste od reďkovky, ktorý ležal v oddelení ovocia a zeleniny.

Žena sa tak nešťastne pošmykla, že musela podstúpiť dve operácie a reťazec zažalovala. Najskôr na súde uspela, no reťazec celú záležitosť posunul na Najvyšší súd. „Spoločnosť preukázala, že na to, aby zamedzila úrazom zákazníkov z dôvodu pošmyknutia pri chôdzi v predajni, prijala rad opatrení, teda inštalovala dostatočne veľké čistiace rohože pri vchodoch do predajne a protišmykovú dlažbu na podlahe, v úseku ovocia a zeleniny umiestnila koše na odhadzovanie odpadu zo zeleniny a ďalej poverila vybraných zamestnancov upratovaním tohto úseku a dohľadom nad týmto upratovaním,“ upresnil supermarket v podanom odvolaní.

V týchto dňoch Najvyšší súd rozhodol v prospech reťazca a uznal, že urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby podobným situáciám do budúcna zabránili. Hoci upratovanie podľa súdu neprebiehalo mechanicky v stanovených intervaloch, aj napriek predvianočnému zhonu boli údajne na mieste takmer nepretržite zamestnankyne, ktoré podľa potreby upratovali. „Občasnému výskytu odpadu z predávanej zeleniny na podlahe predajne v danom úseku nemožno zabrániť, pretože ide o okolnosť, ktorá v konečnom dôsledku závisí od správania zákazníkov, nie od správania pracovníkov,“ uviedol súd a tak žena musí zaplatiť súdne trovy.

Viac o téme: Súd Najvyšší súdČeská republikaOdškodné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu