Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prostriedky z plánu obnovy na vybudovanie superpočítača Perún získa TUKE

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Za prijímateľa prostriedkov na vybudovanie superpočítača Perún bola určená Technická univerzita v Košiciach (TUKE). Ide o projekt v rámci plánu obnovy, ktorý je naviazaný aj na Akčný plán digitálnej transformácie Slovenska. Vyplýva to z návrhu ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorý v stredu schválila vláda.

"Cieľom projektu je primárne obstaranie a sprevádzkovanie verejne prístupnej národnej vysokovýkonnej výpočtovej infraštruktúry, ktorá bude slúžiť nielen akademickej obci, ale aj inštitúciám verejnej a štátnej správy, ako aj súkromnému výskumu a vývoju," uviedol predkladateľ.

archívne video

Financie na nový superpočítač dostane Centrum spoločných činností SAV, oznámil minister Balík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ambíciou tejto investície je umiestniť sa v prvej desiatke svetového rebríčka energeticky účinných superpočítačov "Green 500." Projekt má za cieľ použiť podporné zelené technológie, ktoré prispejú k minimalizácii energetických nárokov na jeho prevádzku. Sprevádzkovanie nového superpočítača je naplánované do konca štvrtého kvartálu 2025.

Viac o téme: VládaSuperpočítačTUKEPlán obnovyMIRRIPerún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu