Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rozhodnutie Británie zastaviť vývoz niektorých zbraní je hanebné, uviedol Netanjahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok označil rozhodnutie britskej vlády pozastaviť vývoz niektorých zbraní za "hanebné", píše agentúra Reuters.

Britský minister zahraničných vecí David Lammy v pondelok informoval, že rozhodnutie sa týka približne 30 z 350 vývozných licencií. Odôvodnil ho obavou, že tieto zbrane by mohli byť použité v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

K rozhodnutiu, ktoré promptne odsúdilo niekoľko izraelských ministrov, britská vláda prikročila deň po tom, ako izraelská armáda v tuneli v Pásme Gazy objavila telá šiestich rukojemníkov, ktorých podľa Netanjahua zabil Hamas strelou do zátylku.

"Toto hanebné rozhodnutie neovplyvní odhodlanie Izraela poraziť Hamas, genocídnu teroristickú organizáciu, ktorá 7. októbra brutálna zavraždila 1200 ľudí vrátane 14 britských občanov," vyhlásil Netanjahu v príspevku na sociálnej sieti. "Hamas naďalej zadržiava vyše 100 rukojemníkov vrátane piatich britských občanov. Namiesto toho, aby Británia stála pri Izraeli ako partnerskej demokratickej krajine, ktorá sa bráni proti barbarstvu, jej scestné rozhodnutie akurát dodá odvahu Hamasu," zdôraznil izraelský premiér s tým, že vo vojne Izrael zvíťazí s britskými zbraňami či bez nich.

Britský vývoz

Britský minister Lammy už krátko po volebnom víťazstve labouristov v júli avizoval, že plánuje preskúmať súlad predaja zbraní Izraelu s medzinárodným právom. Britský vývoz predstavuje menej ako jedno percento z celkového objemu zbraní, ktoré Izrael dostáva, a podľa ministra Lammyho rozhodnutie vlády nebude mať zásadný vplyv na bezpečnosť Izraela, pričom Británia naďalej podporuje jeho právo brániť sa.

Viac o téme: ZbraneVývozBritániaIzraelBenjamin NetanjahuPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu