Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

USA vzniesli obvinenia voči šiestim predstaviteľom Hamasu za útok na Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok oznámilo vznesenie obvinení voči šiestim predstaviteľom palestínskeho militantného hnutia Hamas. Obvinenia súvisia s ich úlohou pri útoku palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023. Informuje agentúra Reuters.

V žalobe podanej na federálnom súde v newyorskom Manhattane sa spomínajú mená šiestich osôb - súčasných aj bývalých členov užšieho vedenia Hamasu vrátane vodcu Jahjú Sinwára, Chálida Mašála a Alího Baraku. Zvyšní traja obžalovaní - Sinwárov predchodca Ismáíl Haníja, Marwán Ísá a Muhammad Dajf - prišli o život v uplynulých mesiacoch. Všetci šiesti sú obvinení v siedmich bodoch vrátane sprisahania s cieľom odpáliť bombu na verejne využívanom mieste s následkom smrti, sprisahania s cieľom financovať terorizmus a materiálnej podpory teroristických činov. "Títo obžalovaní - vybavení zbraňami, politickou podporou a financovaním zo strany iránskej vlády a podporou (libanonského hnutia Hizballáh) - viedli úsilie Hamasu zničiť štát Izrael a vraždiť civilistov na podporu tohto cieľa," uviedol vo vyhlásení minister spravodlivosti USA Merrick Garland.

Nemenovaný predstaviteľ pre Reuters objasnil, že americkí prokurátori vzniesli obvinenia proti šestici už vo februári, ale v nádeji, že sa im podarí Haníju chytiť, ponechali žalobu zapečatenú. Vzhľadom na nedávny vývoj na Blízkom východe to však podľa neho už nebolo ďalej potrebné. Haníja, niekdajší vodca Hamasu, zahynul 30. júla pri útoku v Teheráne pripisovanom Izraelu. Ísá, ktorý pôsobil ako zástupca vodcu ozbrojeného krídla Hamasu v Pásme Gazy, zabila izraelská armáda v marci. Dajf, jeden z veliteľov ozbrojeného krídla, prišiel o život v júli pri izraelskom útoku v Gaze.

Izrael útočil na ciele Hizballáhu po útokoch z Libanonu

Izrael podnikol v stredu útoky na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone po tom, čo boli z tejto krajiny na sever Izraela vypálené desiatky rakiet. Informuje podľa správy agentúry Reuters. Izraelská armáda uviedla, že z Libanonu smerom na Izrael vypálili približne 65 projektilov, z ktorých niektoré zostrelili izraelské protivzdušné systémy a niektoré dopadli do otvoreného priestoru.

Útoky z Libanonu pritom spôsobili požiare, no nevznikli po nich nijaké veľké škody. Záchranné zložky podľa armády už požiare hasia. Obete z Izraela hlásené neboli. K ostreľovaniu medzi Hizballáhom a Izraelom prichádza od vypuknutia vojny v Pásme Gazy takmer denne. Izrael uviedol, že sa pri útokoch zameriava na vojenskú infraštruktúru a bojovníkov Hizballáhu na juhu a východe Libanonu. Iránom podporované hnutie zase tvrdí, že útočí na vojenské pozície v severnom Izraeli.

Viac o téme: USAIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu