Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hizballáh v odvete vypustil rakety na sever Izraela: Zranených nehlásia

Radikálni bojovníci Hizballáhu, teroristickej skupiny operujúcej v Libanone
Radikálni bojovníci Hizballáhu, teroristickej skupiny operujúcej v Libanone (Zdroj: SITA/AP/Hadi Mizban)

BEJRÚT - Iránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh v noci na nedeľu vypustilo päť rakiet na mesto Kirjat Šmona na severe Izraela. Podľa mesta boli niektoré rakety zostrelené a jedna dopadla do neobývanej oblasti. Žiadnej z nich sa nepodarilo spôsobiť zranenia alebo vážne škody. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hizballáh tvrdí, že išlo o odvetu za izraelský útok na juhu Libanonu, pri ktorom podľa úradov zahynuli traja libanonskí zdravotníci a ďalší dvaja sa zranili. Útok na izraelské mesto Kirjat Šmona sa podľa šiitskeho hnutia zameral na armádne veliteľstvo a spôsobil obete na životoch.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Libanonské ministerstvo zdravotníctva predtým uviedlo, že izraelské sily cielili na tím libanonskej civilnej obrany, ktorý reagoval na požiare vyvolané nedávnymi izraelskými leteckými útokmi na obec Fron. Izraelský úder podľa neho zasiahol hasičské auto. Izraelská armáda vo svojom sobotňajšom vyhlásení tvrdila, že pri útokoch na juhu Libanonu zabila "teroristov" z hnutia Amal, spojenca Hizballáhu.

Libanonský premiér odsúdil izraelský útok

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí odsúdil izraelský útok, pri ktorom zahynuli zdravotníci, ako porušenie medzinárodného práva. Na pondelok preto do Bejrútu zvolal mimoriadnu schôdzku s veľvyslancami západných krajín a predstaviteľmi medzinárodných organizácií, na ktorej chce preberať pokračujúce boje.

Ministerstvo zdravotníctva taktiež odsúdilo "očividný" útok na oficiálny libanonský štátny aparát, ktorý bol zároveň druhým takýmto útokom za posledných 12 hodín. "Doteraz bolo v dôsledku izraelskej agresie zabitých 25 zdravotníkov z rôznych záchranných tímov a dvaja zdravotnícki pracovníci. 94 zdravotníkov a zdravotníckych pracovníkov bolo zranených," dodal rezort.

Viac o téme: Odvetaútok IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu