Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Izraelský úder na Západnom brehu zabil päť ľudí, uviedla palestínska organizácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Najmenej päť Palestínčanov zahynulo pri izraelskom údere na vozidlo v meste Túbás na severe okupovaného Západného brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na palestínsky Červený polmesiac. Podľa palestínskych médií je medzi zabitými syn známeho palestínskeho zločinca Zakarija Zubajdího.

"Päť ľudí bolo zabitých a ďalší vážne zranený pri útoku na auto v Túbási," uviedol palestínsky Červený polmesiac vo vyhlásení. Izraelská armáda uviedla, že vykonala "tri cielené údery proti ozbrojeným teroristom, ktorí predstavovali hrozbu" pre jej vojakov v oblasti Túbásu. Svedkovia agentúre AFP oznámili, že izraelskí vojaci vtrhli do utečeneckého tábora Fara blízko Túbásu a boli tu počuť výbuchy.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Palestínske ministerstvo zdravotníctva identifikovalo päť zabitých mužov vo veku 21 až 30 rokov s tým, že jedným z nich je 21-ročný Muhammad Zubajdí. Podľa palestínskych médií ide o syna Zakarija Zubajdího, bývalého veliteľa džanínskeho vojenského krídla palestínskej skupiny Fatah, usvedčeného v minulosti z viacerých útokov a vrážd. Zubajdí v septembri 2021 ušiel spolu s ďalšími piatimi prominentnými väzňami z väznice s najvyššou ostrahou a izraelské bezpečnostné sily ho dva týždne prenasledovali, kým bol dopadený.

Na okupovanom Západnom brehu, kde žije na 2,7 milióna Palestínčanov a asi pol milióna Židov, uskutočňuje izraelská armáda dlhodobo razie, ktoré výrazne zosilnela po vlaňajšom októbrovom teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas z Pásma Gazy na Izrael. Najnovšia izraelská operácia na Západnom brehu začala minulý týždeň a je jednou z najrozsiahlejších za posledných niekoľko mesiacov, podľa palestínskych úradov si doteraz vyžiadala životy 35 Palestínčanov. V nedeľu zomreli pri meste Hebron traja izraelskí policajti.

Viac o téme: ObeteBojeIzraelJordánPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu