Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Biden prehovoril: Netanjahu nerobí dosť pre zrod dohody s Hamasom

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v pondelok vyhlásil, že už čoskoro predloží návrh konečnej dohody o prepustení izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua však kritizoval za to, že podľa jeho názoru nerobí dosť pre uskutočnenie takejto dohody, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Na otázku, či sa podľa neho podarí dosiahnuť dohodu, Biden odpovedal, že "nádej zomiera posledná". Biden vystúpil pred novinármi v Bielom dome po tom, ako izraelská armáda cez víkend v tuneli v Pásme Gazy objavila telá šiestich rukojemníkov, ktorých podľa nej zabil Hamas.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Táto udalosť uprostred americkej predvolebnej kampane prispela k zostreniu kritiky stratégie Bidenovej administratívy pre Pásmo Gazy. Rovnako v Izraeli zosilnila tlak na Netanjahua, aby dosiahol prepustenie zostávajúcich približne sto rukojemníkov. Vysokopostavení izraelskí predstavitelia v pondelok označili za "pozoruhodné", že Biden vyvíja tlak na Netanjahua, a nie na vodcu Hamasu Jahjá Sinwára. Vyhlásenie amerického prezidenta označili za "nebezpečné".

Viac o téme: KritikaUSAIzraelBenjamin NetanjahuJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu