Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kandidátka Harrisová o amerických voličoch: Sú pripravení na novú cestu vpred

Kamala Harrisová
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

SAVANNAH – Prezidentská kandidátka amerických demokratov Kamala Harrisová vo štvrtok povedala, že voliči v USA sú pripravení na "novú cestu vpred" a chcú prekonať rozdeľovanie krajiny, ktoré podľa nej spôsobuje jej republikánsky súper Donald Trump. Obhajovala tiež zmeny niektorých svojich liberálnych postojov, informujeme na základe správ agentúr AP a AFP.

Harrisová sa vyjadrila v prvom "veľkom" televíznom rozhovore svojej predvolebnej kampane, ktorý spolu so svojím viceprezidentským kandidátom Timom Walzom poskytla televízii CNN. V interview sa podľa AFP snažila zaujať stredovú pozíciu v snahe osloviť centristických voličov. Zdôraznila, že v prípade víťazstva v novembrových voľbách by postupovala tvrdo voči nelegálnej migrácii a podporila by kontroverznú ťažbu ropy a zemného plynu tzv. hydraulickým štiepením – no neopustila by svoje dlhodobé liberálne hodnoty.

Do svojho kabinetu by vymenovala aj republikána

"V prvom rade je jednou z mojich najvyšších priorít urobiť, čo môžeme, na posilnenie a podporu strednej triedy," povedala. "Keď sa pozriem na túžby, ciele, ambície Američanov, myslím si, že ľudia chcú novú cestu vpred." Súčasná viceprezidentka vyhlásila, že Trump presadzuje agendu a atmosféru, ktorá "oslabuje charakter a silu toho, kým sme ako Američania, a skutočne rozdeľuje krajinu".

"Myslím si, že ľudia sú v tomto pripravení obrátiť list," uviedla. Priblížila tiež, že do svojho kabinetu by vymenovala aj republikána, hoci konkrétne meno nespomenula. V ďalšej z horúcich otázok na americkej politickej scéne vyzvala na prímerie v Pásme Gazy, dodala však, že by nezmenila prístup prezidenta Joea Bidena voči kľúčovému spojencovi USA Izraelu, čo sa týka aj dodávok zbraní.

Spolu s Walzom sa stále predstavujú voličom a čelia tlaku

Republikáni kritizovali Harrisovú za to, že neposkytla žiadne interview, odkedy Biden pred takmer šiestimi týždňami stiahol svoju opätovnú prezidentskú kandidatúru. Spolu s Walzom, guvernérom štátu Minnesota, sa stále predstavujú voličom a čelia tlaku, aby konkretizovali svoj volebný program. Trump sa vo štvrtok počas kampane zameral na zmeny v Harrisovej postojoch a označil ju za "najväčšiu obracačku". "Nezdá sa mi ako líderka," uviedol na mítingu v štáte Michigan. "Teraz hovorí, 'Ach, chceme vybudovať silnú hranicu'. Kde bola tri a pol roka," vyhlásil. Harrisová a Trump sa stretnú v prvej debate prezidentských kandidátov 10. septembra vo Filadelfii.

Viac o téme: USAPrezidentské voľbyKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu