Nedeľa15. september 2024, meniny má Jolana, zajtra Ľudmila

Izraelská armáda našla v tuneli pod Rafáhom telá šiestich rukojemníkov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

JERUZALEM - Izraelskí vojaci v noci na dnešok vyzdvihli telá šiestich rukojemníkov unesených vlani v októbri pri teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom informoval denník The Times of Israel (ToI). Mŕtve vojaci našli v tuneli Hamasu pod mestom Rafah na juhu Pásma Gazy, zabili ich únoscovia.

Telá všetkých šiestich rukojemníkov unesených počas októbrového útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael už previezli späť do krajiny. Mali 23 až 40 rokov. Hamas sa k situácii bezprostredne nevyjadril. Izraelská armáda údajne nemala informácie o presnej polohe rukojemníkov. Mala však indície, že by sa v danej oblasti mohli nachádzať. Približne jeden kilometer od objavenia tiel zachránili vojaci predošlý týždeň jedného zo zajatých Izraelčanov.

Americký prezident Joe Biden chvíľu pred oznámením armády uviedol, že medzi mŕtvymi bol aj americko-izraelský občan Herš Goldberg-Polin. Štáb amerického prezidenta Joea Bidena je v kontakte s Izraelčanmi a potvrdil nález tiel v Gaze. Ich počet však bezprostredne nie je známy, píše Reuters. Biden počas rozhovoru s novinármi v meste Rehoboth Beach v štáte Delaware uviedol, že pri dohode o prímerí v Pásme Gazy je "stále optimistický". "Myslím si, že dohoda je na dosah," povedal prezident a dodal, že "je načase, aby sa táto vojna skončila".

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Stovky izraelských vojakov už vykonávajú razie

V sobotu došlo aj k stretom medzi izraelskými jednotkami a palestínskymi bojovníkmi na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Izrael na mieste pokračoval vo vojenskej operácii v meste Džanín. Stovky izraelských vojakov už od stredy vykonávajú razie v rámci jednej z najväčších akcií v Predjordánsku za uplynulé mesiace.

Palestínske militantné hnutie Hamas 7. októbra zaútočilo na Izrael. Pri útoku prišlo o život 1200 Izraelčanov, Hamas zajal 250 osôb. Pri následnej izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy zahynulo najmenej 40.691 Palestínčanov a 94.060 utrpelo zranenia, uviedlo v sobotu vo vyhlásení palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: PozostatkyIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu