Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Ukrajina ponúka Európe záchranu na zimu! Plyn za výhodných podmienok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Napriek neutíchajúcej vojne na Ukrajine predostrel Kyjev ponuku celej Európskej únii. Ruský agresor naďalej odoláva západným zbraniam a bráni obsadené územia, ktoré sa mu podarilo získať v rámci ofenzívy, ktorá trvá už viac ako tri roky. Nerastné bohatstvo je však natoľko v bezpečí, že Kyjev teraz ponúka pomocnú ruku európskym krajinám.

Ukrajina tvrdí, že disponuje obrovskými zásobníkmi zemného plynu. Ešte túto zimu môže európskym krajinám poskytnúť záchranné lano, aj keď je neustále vo vojne s Ruskou federáciou. Pre POLITICO to uvádza generálny riaditeľ Naftogazu Alexej Černyšov. 

"Ukrajina má už dostatok plynu na uspokojenie svojich vlastných potrieb. EÚ má teda pred zimou k dispozícii využiť zvyšnú kapacitu zásobníkov," uvádza Černyšov. Vyzerá to tak, že opatrenie z minulého roku prináša svoje ovocie. Obchodníci vtedy napumpovali Ukrajinu 2,5 miliardami kubických metrov plynu. Spravili tak v rámci opatrenia, aby sa zachránili pred predajom prebytočných zásob hlboko pod cenou. 

Aj ako zásobníky 

V súčasnej dobe je už situácia iná. Obchodníci nemajú prebytočné zásoby, ako to bolo v predchádzajúcom roku. "Na druhej strane si uvedomujeme, že európske zásoby sú plné na 90 percent. Zásobníky ponúkame aj ako voľný priestor na uskladnenie zemného plynu. Naše podmienky sú pre európske spoločnosti výhodné," dodal generálny riaditeľ Naftogazu.  

Štatistiky z Gas Infrastructure Europe ukazujú, že skladovacie zariadenia v EÚ sa blížia k plnej kapacite, a to v dostatočnom predstihu pred zimnou vykurovacou sezónou. Navyše krajiny ako Portugalsko a Španielsko už teraz prekračujú horné limity v rámci zásobovania. 

Problémy počas vojny 

Ukrajinské plynové sklady sa však v posledných mesiacoch stali terčom útokov ruskej armády. V apríli Naftogaz potvrdil, že drony a rakety zaútočili na dve takéto zariadenia. Moskva zintenzívnila boj na zničenie energetickej siete, pričom Kyjev varoval, že v dôsledku nedostatku elektriny čelí najťažšej zime vo svojej histórii.

"Najväčšou prioritou je posilnenie našich systémov protivzdušnej obrany na ochranu energetickej infraštruktúry Ukrajiny. Sme nesmierne vďační za pomoc, ktorú sme dostali, ale bohužiaľ to nestačí," povedal Černyšov. 

Prospešné

Georg Zachmann, odborník na energetiku z belgickej Bruegel, sa k aktuálnej situácii vyjadril, že to môže vystrašiť obchodníkov, ktorí uvažujú o skladovaní plynu na Ukrajine.

"Ukrajinský sklad je z hľadiska naplnenia zhruba mesiac pozadu oproti minulému roku. Obchodníci sa jednoducho boja využívať zásobníky v blízkosti alebo priamo vo vojnovej zóne. Využitie dodatočných skladovacích kapacít by sa na druhej strane pravdepodobne ukázalo ako prospešné," povedal s tým, že dohoda o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu do EÚ (Slovensko, Maďarsko) má vypršať už koncom tohto roku. 
 

Viac o téme: SkladovanieZemný plynZásobníkyPomocná rukaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu