Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj tvrdí, že jeho "plán víťazstva" by mohol prinútiť Rusko skončiť vojnu

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

MOSKVA - Nákladný vlak sa vykoľajil v ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou po "zásahu neoprávnených osôb", uviedli v stredu ruské štátne železnice. Informuje o tom agentúra AFP.Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE 

21:39 Partnerstvo Ruska a Číny nie je namierené proti tretím krajinám. Tieto dve mocnosti však môžu "spojiť svoj potenciál", ak budú čeliť hrozbe zo strany Spojených štátov. Vyhlásila to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

21:05 Rusko a ruský prezident Vladimir Putin sú zodpovední za eskaláciu vojny, uviedli americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a britský minister zahraničných vecí David Lammy v odpovedi na otázku týkajúcu sa obmedzení schopnosti Ukrajiny vykonávať diaľkové údery v Rusku.

21:04 Investičná spoločnosť francúzskeho miliardára Xaviera Niela NJJ Capital uzavrela 9. septembra dohodu o zlúčení dvoch telekomunikačných spoločností na Ukrajine; Ukrajinské banky naďalej zaznamenávajú rekordné zisky a za prvých sedem mesiacov roku 2024 zarobili takmer 2,9 miliardy dolárov; a ďalšie.

20:52 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken oznámil v stredu počas návštevy Kyjeva novú ekonomickú a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu v hodnote vyše 700 miliónov dolárov. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AP a AFP.

19:38 Rusko spáchalo na Ukrajine 137 000 vojnových zločinov, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj na konferencii United for Justice v Kyjeve.

19:37 Spravodlivý mier na Ukrajine nastane podľa predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila len vtedy, ak pri vyjednávaní o ňom bude prítomná Ukrajina a ak bude s podmienkami súhlasiť. V stredu o tom hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, kam pricestoval na ďalší parlamentný summit medzinárodnej Krymskej platformy. Vystrčil to uviedol na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR.

18:29 Plán, ktorý chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstaviť v priebehu septembra šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi, posilní Ukrajinu a mohol by prinútiť Rusko, aby skončilo vojnu proti Kyjevu diplomatickou cestou. Vyhlásil to v stredu samotný Zelenskyj, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

17:27 Zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Rusko už použilo iránske balistické rakety proti Ukrajine, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj na Krymskej platforme v Kyjeve za účasti reportéra Kyiv Independent.

17:10 Ministri zahraničných vecí USA Antony Blinken a Veľkej Británie David Lammy prisľúbili v stredu počas spoločnej návštevy Kyjeva, že ich krajiny budú Ukrajinu podporovať až do jej víťazstva nad Ruskom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Táto cesta vysiela "silnú správu o tom, že sme oddaní úspechu Ukrajiny, oddaní ukrajinskému víťazstvu, oddaní tomu, aby Ukrajina stála na vlastných nohách", uviedol Blinken na trojstranných rokovaniach so šéfom ukrajinskej diplomacie.

16:25 Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na 10 ruských „tieňových“ plavidiel zapojených do obchodu s ropou. Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na 10 ruských plavidiel, ktoré sú súčasťou "tieňovej flotily" lodí, ktoré prepravujú ruskú ropu po celom svete, oznámilo britské ministerstvo zahraničných vecí.

15:58 Rusko zostrelilo v stredu tri ukrajinské drony nad Murmanskou oblasťou, ktorá je od Ukrajiny vzdialená vyše 1600 kilometrov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Všetky tri drony v Murmanskej oblasti boli zostrelené," uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší gubernátor Andrej Čibis, ktorý predtým informoval, že na oblasť útočia "nepriateľské drony". Ruský letecký úrad v reakcii na útok pozastavil v Murmanskej oblasti prevádzku dvoch letísk, aby "zaistil bezpečnosť civilných lietadiel". Jedno zo zatvorených letísk - Murmanské letisko - sa pritom nachádza približne 1850 kilometrov od Ukrajiny.

14:58 Výcvik ukrajinských vojakov "obmedzuje" schopnosť britskej armády venovať sa výcviku vlastných zložiek. Vyplýva to z vyšetrovania britského Národného audítorského úradu (NAO). Správu NAO zverejnili v stredu, píše agentúra DPA. Vyšetrovanie britskej vojenskej podpory Ukrajine zistilo, že štvrtina výcvikových zariadení britskej armády sa využíva na operáciu Interflex, čo je základný pechotný výcvikový program pre ukrajinských brancov. To spôsobilo, že termínové rezervácie výcvikových kapacít pre jednotky britskej armády sa zamietali v roku 2023 osemkrát častejšie ako v roku 2019.

14:12 Lotyšsko prisľúbilo nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vrátane obrnených vozidiel. Riga poskytne Ukrajine nový balík pomoci, ktorý bude zahŕňať obrnené transportéry, oznámil premiér Denys Shmyhal.

13:53 Ropa z Ruska sa doposiaľ dostala do maďarského vlastníctva až na ukrajinsko-maďarskej hranici, teraz však časť tovaru preberá Maďarsko už na bielorusko-ukrajinskej hranici. To môže byť predvídateľným riešením aj z dlhodobého hľadiska, pretože to umožní správne plánovanie, objednávanie a dodávanie. Povedal to v stredajšom rozhovore pre server index.hu generálny riaditeľ skupiny MOL Zsolt Hernádi.

13:32 Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Kremľu sa nepáčil spôsob, akým sa zmieňovalo Putinovo meno počas predvolebnej debaty medzi americkými prezidentskými kandidátmi Kamalou Harrisovou z Demokratickej strany a republikánom Donaldom Trumpom, píše agentúra Reuters.

13:10 Rusko primerane odpovie, ak Spojené štáty povolia Ukrajine zasahovať ciele hlboko v Rusku raketami dlhého doletu ATACM. Vyhlásil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, píše agentúra Reuters a AFP.

12:43 členských krajinách EÚ malo k 31. júlu tohto roka štatút dočasnej právnej ochrany o niečo viac než 4,1 milióna obyvateľov a utečencov z Ukrajiny, ktorí prišli do Únie v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine.

12:33 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu zopakoval svoju výzvu na zintenzívnenie diplomatického úsilia na ukončenie ruskej invázie na Ukrajinu a na usporiadanie ďalšieho mierového summitu aj s účasťou Moskvy. Informuje o tom agentúra DPA.

12:05 Ruská armáda spustila významnú protiofenzívu a podarilo sa jej získať späť časť vlastných území na západe krajiny, ktoré predtým zabrala ukrajinská armáda, píše agentúra Reuters, ktorá čerpala informácie od promoskovských vojenských blogerov a vysokopostaveného ruského veliteľa.

11:48 Metropolita Klimenta z Krymu a Simferopolu z autokefálnej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, ktorý v súčasnosti slúži v ozbrojených silách, bol zbitý neznámymi útočníkmi v Kyjeve 10. septembra, potvrdil predstaviteľ cirkvi pre Suspilne.

11:25 Čečenský veliteľ tvrdil, že Rusko znovu dobylo niekoľko osád v Kurskej oblasti uprostred nepotvrdených tvrdení z 11. septembra, že Rusko podniklo protiútok zo západu.

11:07 Ruskí veteráni, ktorí sa zúčastnili vojny proti Ukrajine, patria medzi desiatky Wagnerových žoldnierov, o ktorých sa predpokladá, že boli zabití v júli v bitke s povstalcami Tuaregov v Mali, informovala 11. septembra agentúra Reuters s odvolaním sa na rozhovory s príbuznými a analýzy sociálnych médií.

10:52 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf britskej diplomacie David Lammy v stredu pricestovali do ukrajinskej metropoly Kyjev. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:22 Nákladný vlak sa vykoľajil v ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou po "zásahu neoprávnených osôb", uviedli v stredu ruské štátne železnice. Informuje o tom agentúra AFP.

9:51 Ruské útoky po celej Ukrajine za posledný deň zabili najmenej jedného človeka a zranili najmenej 18 ľudí, informovali regionálne úrady skoro 11. septembra. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci nadnes 20 z 25 bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré Rusko vypustilo, uviedli vzdušné sily. Päť dronov sa údajne „stratilo“ na ukrajinskom území a nedosiahlo svoje ciele.

9:10 Litovský prezident Gitanas Nauseda pricestoval do Kyjeva 11. septembra pred summitom Krymskej platformy.

8:50 Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok uviedol, že uzavrel predbežnú dohodu s Ukrajinou. Vďaka tomu môže vojnou zasiahnutá krajina získať prístup k finančnej pomoci vo výške približne 1,1 miliardy dolárov. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:16 Medzinárodný menový fond (MMF) dosiahol predbežnú dohodu s Ukrajinou o poskytnutí finančnej pomoci Kyjevu vo výške približne 1,1 miliardy USD, oznámil MMF 10. septembra.

7:38 "Dôvod, prečo Donald Trump hovorí, že táto vojna sa skončí do 24 hodín, je ten, že by to jednoducho vzdal, a to nie sme my ako Američania," povedal viceprezident Harris.

7:05 Estónsko spustilo projekt „ROSE Estonia“ 6. septembra s cieľom pomôcť ukrajinským utečencom v krajine s ich cieľmi v oblasti samostatnej zárobkovej činnosti a podnikania.

6:40 Harris a Trump sa po prvý raz stretnú v druhej prezidentskej diskusii. Donald Trump, nominant republikánov, povedal, že „(ruský prezident Vladimir) Putin minulý týždeň podporil ju (Kamalu Harrisovú)“ a dúfa, že vyhrá. "Myslím si, že to (Putin) myslel vážne, pretože to, čo mu uniklo, je absolútne neuveriteľné, mne by sa to nestalo," vyhlásil Trump. Harris reagoval slovami: "Ak by bol prezidentom Donald Trump, Putin by práve teraz sedel v Kyjeve."

6:10 Kanadská verejne financovaná televízia TVO 10. septembra uviedla, že nebude vysielať kontroverzný dokument o ruských vojakoch po protestoch ukrajinsko-kanadskej komunity proti zaradeniu filmu na filmový festival v Toronte.

USA pracujú na tom, aby Kyjev mohol použiť rakety dlhého doletu vo vojne

Americký prezident Joe Biden v utorok vyhlásil, že jeho vláda "pracuje" na tom, aby sa Ukrajine umožnilo používanie amerických rakiet dlhého doletu vo vojne proti Rusku. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dlhodobo apeluje na spojencov, aby ukrajinskej armáde dovolili darovanými raketami zasahovať ciele aj hlboko v Rusku. "Ukrajinu od zastavenia postupu ruskej armády na fronte delí len jedno rozhodnutie, ktoré očakávame od našich partnerov: rozhodnutie o zbraniach dlhého dosahu," povedal Zelenskyj v prejave k ukrajinským veľvyslancom ešte minulý mesiac.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

Spojené štáty vyjadrili obavy z použitia rakiet, pretože by to mohlo viesť k eskalácií konfliktu. Zdroje pre agentúru Reuters minulý týždeň uviedli, že USA sú už blízko k dohode o poskytnutí takýchto zbraní Ukrajine. Kyjev však bude musieť počkať niekoľko mesiacov, kým USA vyriešia technické záležitosti pred každou dodávkou.

Rusko je blízko k podpísaniu bilaterálnej dohody s Iránom

Rusko dokončuje vnútropolitické procedúry potrebné na podpísanie novej bilaterálnej dohody s Iránom, oznámil v utorok tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu. Informujú o tom agentúry Reuters a TASS. "Dúfame v skoré uzatvorenie novej základnej medzinárodnej dohody. Dokončujeme vnútropolitické procedúry nevyhnuté pre prípravu dokumentov, ktoré podpíšu prezidenti (Ruska a Iránu)," uviedol Šojgu.

Sergej Šojgu
Zobraziť galériu (4)
Sergej Šojgu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Rusko si od začiatku invázie na Ukrajinu buduje bližšie vzťahy s Iránom a inými krajinami, ktoré sú nepriateľské voči Spojeným štátom, ako napríklad so Severnou Kóreou. USA obviňujú Teherán i Pchjongjang z podpory ruských vojnových snáh, čo Moskva popiera. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyhlásil, že Rusko dostalo od Iránu balistické rakety, ktoré pravdepodobne v priebehu nasledujúcich týždňov použije na Ukrajine. Iránske ministerstvo zahraničných vecí však tieto tvrdenia v reakcii označilo za škaredú propagandu, ktorá ma zakryť západnú podporu pre Izrael.

Rusko už nejaký čas hovorí, že plánuje podpísať bilaterálnu dohodu s Iránom. Utorkové vyhlásenia Šojgua sú však doposiaľ najsilnejším náznakom toho, že uzavretie takejto dohody je blízko. Šojgu v utorok tiež rokoval v Petrohrade s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im. Ich schôdzka sa uskutočnila na okraj stretnutia predstaviteľov krajín skupiny BRICS. Šojgu šéfovi čínskej diplomacie poďakoval za účasť na stretnutí a uviedol, že očakáva plodnú spoluprácu a tradične blízke kontakty s Čínou.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu