Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Hamas po smrti šiestich izraelských rukojemníkov varoval pred zmiznutím zvyšných

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

KÁHIRA – Palestínske militantné hnutie Hamas varovalo, že zvyšní izraelskí rukojemníci, ktorých zadržiava, môže stihnúť rovnaký osud ako pilota Rona Arada, ktorý zmizol pred 36 rokmi. Informujeme na základe správy agentúry TASS zverejnenej v nedeľu.

"(Izraelský premiér Benjamin) Netanjahu akoby chcel desiatky nových Ronov Aradov," vyhlásil Hamas. Izraelský pilot Ron Arad bol v roku 1986 zajatý, keď sa jeho lietadlo počas bojovej operácie zrútilo neďaleko libanonského mesta Sidon. Izrael okamžite začal rokovania o jeho prepustení, tie však v roku 1988 zlyhali a bol vyhlásený za nezvestného. Miesto jeho pobytu zostáva dodnes neznáme.

Telá zajatcov našla izraelská armáda

Šiesti izraelskí rukojemníci "mali byť prepustení počas prvej fázy výmeny za (palestínskych) väzňov," uviedol Hamas. "(Izraelský premiér) si však namiesto prepustenia izraelských zajatcov vybral ovládnutie Filadelfského koridoru," dodalo hnutie. Filadelfský koridor je štrnásť kilometrov dlhý pás územia na hranici medzi Egyptom a Gazou. Telá zajatcov našla izraelská armáda 31. augusta v tuneli neďaleko mesta Rafah na juhu Pásma Gazy. Hamas tvrdí, že zahynuli počas izraelského ostreľovania. Izraelské ministerstvo zdravotníctva kontruje, že podľa pitvy boli rukojemníci zastrelení z bezprostrednej blízkosti dva až tri dni pred jej vykonaním, teda 29. alebo 30. augusta.

Militanti z Hamasu 7. októbra pri útoku na Izrael zabili zhruba 1200 ľudí a uniesli ďalších 250 osôb. Útok vyvolal tvrdú odozvu zo strany Izraela a rozpútal vojnu v Pásme Gazy. Pri odvetnej ofenzíve Izraela v tejto palestínskej enkláve odvtedy zahynulo vyše 40.000 Palestínčanov, uvádzajú miestne úrady ovládané Hamasom. Hamas stále zadržiava zhruba 110 rukojemníkov, pričom izraelské úrady sa domnievajú, že asi tretina z nich je už po smrti. Zvyšných rukojemníkov militanti prepustili počas novembrového prímeria výmenou za Palestínčanov väznených predtým v Izraeli.

Pri izraelskom útoku na juhu Libanonu zahynuli dve osoby

Dvaja ľudia zahynuli pri pondelkovom izraelskom útoku na vozidlo v južnom Libanone, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) oznámili, že jedna zo zabitých osôb pracovala pre upratovaciu spoločnosť, ktorú si sily OSN najali. Informuje správa agentúry AFP. 

Podľa libanonskej štátnej tlačovej agentúry NNA zaútočil Izrael dronom. Izrael sa k útoku bezprostredne nevyjadril. Iránom podporovaný Hizballáh ostreľuje Izrael od začiatku vojenskej ofenzívy židovského štátu v Pásme Gazy vlani v októbri.Hovorkyňa UNIFIL uviedla, že "vozidlo, ktoré riadil zamestnanec upratovacej spoločnosti, bolo terčom útoku na ceste medzi Súrom (Týrom) a Nákúrou". Zároveň zdôraznila, že útoky na civilistov sú porušením medzinárodného humanitárneho práva, a vyzvala všetkých aktérov, aby zložili zbrane. 

Hizballáh a Izrael sa ostreľujú takmer denne. Izrael uviedol, že sa zameriava na vojenskú infraštruktúru a bojovníkov Hizballáhu na juhu a východe Libanonu. Iránom podporované hnutie tvrdí, že útočí na vojenské pozície v severnom Izraeli. V pondelok hnutie oznámilo, že "v reakcii na agresiu izraelského nepriateľa" na juhu Libanonu vypálilo na severný Izrael strely typu kaťuša.  

V dôsledku cezhraničných bojov bolo z južného Libanonu vysídlených viac ako 110.000 ľudí, uviedla OSN. Podľa izraelských úradov bolo na severe krajiny vysídlených približne 100.000 ľudí. Útoky si dosiaľ vyžiadali v Libanone približne 609 obetí na životoch vrátane najmenej 132 civilistov, píše AFP. Izraelské úrady doteraz oznámili úmrtie najmenej 24 vojakov a 26 civilistov. 

Viac o téme: RukojemníciIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu