Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Libanone zadržali bývalého guvernéra centrálnej banky za podvod a spreneveru

Bývalý guvernér libanonskej centrálnej banky.
Bývalý guvernér libanonskej centrálnej banky. (Zdroj: X/ReutersWorld)

BEJRÚT - Bývalého guvernéra libanonskej centrálnej banky Rijáda Salámu v utorok zadržali v Bejrúte pre obvinenia z prania špinavých peňazí, podvodu a sprenevery v súvislosti s libanonskou maklérskou spoločnosťou Optimum Invest, uviedol zdroj z prostredia justície. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

Prokurátor nariadil zadržanie Salámu po trojhodinovom výsluchu pre podozrenie zo sprenevery z centrálnej banky vo výške viac ako 40 miliónov dolárov, uviedol pre AFP nemenovaný predstaviteľ.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Saláma minulý rok v júli odstúpil z pozície guvernéra centrálnej banky po 30 rokoch vo funkcii. V Libanone mu pripisujú vinu za hospodársky kolaps krajiny. Vo svojej domovine, ale aj v zahraničí je obvinený zo sprenevery, prania špinavých peňazí a daňových únikov. Pátranie po ňom vyhlásili napríklad vo Francúzsku a hľadá ho aj Interpol.

Uvalenie sankcii

Libanon bývalému guvernérovi centrálnej banky zmrazil bankové účty a Spojené štáty, Kanada a Británia na neho uvalili sankcie. Nemecký súd v júli zrušil zatykač na Salámu, pretože podľa prokuratúry už nemôže využívať funkciu na zahladzovanie dôkazov. Podľa AP, ktorá sa odvoláva na svoje zdroje, previezli 73-ročného Salámu do prísne stráženej väznice. Očakáva sa, že stíhať ho budú väzobne.

Viac o téme: ZadržanieCentrálna bankaLibanonGuvernér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu