Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

Záplavy v Jemene si vyžiadali už 12 mŕtvych a 21 osôb je nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANÁ - Prudké záplavy spôsobené prívalovými dažďami pripravili v povstaleckých oblastiach Jemenu o život už najmenej 12 ľudí a viac ako 21 osôb je nezvestných. V stredu o tom informovala jemenská televízia pod správou hnutia húsíov, píše o tom agentúra AFP.

V provincii al-Mahwít západne od hlavného mesta Saná došlo po dažďoch k zosuvom pôdy, ktoré strhli aj niekoľko domov. V neďalekom provinčnom okrese našli záchranné zložky už 12 tiel. Podľa vyhlásenia povstaleckých médií vytvorili húsíovia aj výbor pre zvládanie katastrof a začali s poskytovaním potravinovej pomoci a prístrešia pre postihnuté rodiny.

archívne video

Aktuálna situácia pri Poldri v bratislavskej mestskej časti Rusovce (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pre hory západného Jemenu sú typické silné sezónne zrážky, no klimatické zmeny zvyšujú ich frekvenciu a intenzitu. Podľa OSN záplavy od konca júla pripravili o život už 60 ľudí a zasiahli približne 268.000 osôb po celej krajine. Pre západné a centrálne provincie vydali úrady varovania pred zhoršením situácie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok varovala, že v "nadchádzajúcich mesiacoch sa očakáva zvýšený úhrn zrážok" v niektorých oblastiach, pričom celkovo má "presiahnuť 300 milimetrov".

OSN už začiatkom mesiaca zdôrazňovala, že v dôsledku extrémneho počasia potrebuje vojnou sužovaná krajina naliehavú finančnú pomoc vo výške až 4,9 milióna dolárov. Desaťročie trvajúci konflikt v Jemene medzi medzinárodne uznávanou vládou a povstalcami vážne zasiahol zdravotníctvo, a tak sú milióny ľudí odkázané ma medzinárodnú humanitárnu pomoc.

Viac o téme: ZáplavyNezvestníJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu