Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Húsíovia tvrdia, že USA im ponúkli uznať ich vládu nad Jemenom: Tie to popierajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SANÁ/WASHINGTON - Vysokopostavený predstaviteľ jemenských povstalcov z hnutia húsíov v pondelok uviedol, že americká vláda hnutiu ponúkla, že uzná ich vládu nad Jemenom. Týmto krokom sa Washington údajne snaží o zastavenie útokov na civilné lode v Adenskom zálive a Červenom mori zo strany húsíov. Nemenovaný americký predstaviteľ tieto tvrdenia označil za nepravdivé. Informujú o tom agentúry Reuters.

"Po každej našej operácii vždy prebieha komunikácia," uviedol Muhammad al-Bukaití, člen politbyra húsíov, pre televíziu Al Jazeera. Dodal, že prostredníctvom sprostredkovateľov húsíovia komunikovali s predstaviteľmi USA a Spojeného kráľovstva. Uviedol taktiež, že vláda USA údajne pohrozila priamym vojenským zásahom proti krajinám, ktoré vykonávajú vojenské zásahy "na podporu Gazy".

archívne video

Boje v Jemene

Americký predstaviteľ, ktorý pre Reuters hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, označil tieto tvrdenia za "úplný výmysel". Jemen sa už roky zmieta v občianskej vojne. V roku 2014 húsíovia prevzali kontrolu nad hlavným mestom Saná a zosadili medzinárodne uznanú vládu.

Húsíov dlhodobo podporuje Irán

Húsíov dlhodobo podporuje Irán, ktorý im dodáva zbrane. Po začiatku vojny v Pásme Gazy jemenskí povstalci začali s raketovými útokmi na obchodné lode, ktoré smerujú do Izraela alebo majú s krajinou spojitosť. Od novembra poškodili už viac ako 80 plavidiel raketovými a dronovými útokmi. Dve lode sa im podarilo potopiť a jednej sa zmocnili, pričom zabili najmenej troch členov posádky.

V nedeľu húsíovia na Izrael vypálili raketu, ktorá dopadla do neobývanej časti krajiny. Izraelskej protivzdušnej obrane sa ju nepodarilo zachytiť. Premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu húsíov varoval pred izraelskou odvetou.

Viac o téme: VládaUznanieUSAJemenHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu