Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Z Červeného mora odtiahli ropný tanker horiaci od augustového útoku húsíov

Tanker plaviaci sa pod gréckou vlajkou, ktorý po vyše troch týždňoch úspešne odtiahli z vôd Červeného mora pri Jemene. Zobraziť galériu (2)
Tanker plaviaci sa pod gréckou vlajkou, ktorý po vyše troch týždňoch úspešne odtiahli z vôd Červeného mora pri Jemene. (Zdroj: TASR/AP/EUNAFOR ASPIDES)

DUBAJ - Z vôd Červeného mora pri Jemene po vyše troch týždňoch úspešne odtiahli tanker plaviaci sa pod gréckou vlajkou, ktorý tam od augusta horel v dôsledku útokov jemenských povstalcov. Do bezpečnej oblasti sa ho podarilo presunúť bez akéhokoľvek úniku ropy. V pondelok to oznámila vojenská misia Európskej únie, známa aj ako Aspides, informuje agentúra AP.

Plavidlo Sounion horelo od útoku húsíov z 23. augusta. Tanker podľa Aspides prevážal 150.000 tón ropy a predstavoval tak nebezpečenstvo pre životné prostredie. Na záchrannej operácii tankera Sounion sa podľa EÚ podieľali súkromné spoločnosti; námorná misia má v pláne situáciu naďalej monitorovať.

archívne video

Ukrajinský prezident Zelenskyj je nebezpečný šialenec, vyhlásil Danko (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Iránom podporovaní húsíovia, ovládajúci v Jemene tie najľudnatejšie oblasti, útočia na lode v Červenom mori už od vlaňajšieho októbra. Povstalci tieto útoky podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Húsíovia zostrelili dron americkej výroby

Húsíovia v pondelok tiež tvrdili, že zostrelili dron MQ-9 Reaper americkej výroby. Na sociálnych sieťach sa podľa AP objavili zábery, ktoré zachytávali zrejme útok s použitím rakety zem-vzduch a horiace trosky rozmetané po zemi.

Armáda Spojených štátov medzičasom reagovala vyhlásením, že eviduje tvrdenie jemenských povstalcov, no bližšie informácie ani prípadné potvrdenie zostrelenia bezpilotného lietadla nad jemenskou provinciou Damár neposkytla. Povstalci podľa AP aj v minulosti zveličovali svoje tvrdenia o útokoch na lodnú dopravu v Červenom mori. Video na internete však v tomto prípade tvrdenie o zostrelení dronu posilnilo

Hovorca húsíov Jahjá Sarí povedal, že za uplynulý týždeň povstalci údajne zostrelili už tri drony americkej výroby. Predošlé dva prípady však neobsahovali sprievodné video ani žiadne iné dôkazy. Húsíovia podľa neho pri zostreľovaní použili rakety miestnej výroby.

AP však píše, že Irán povstalcov vyzbrojuje strelami zem-vzduch známymi ako 358 už niekoľko rokov. Teherán to odmieta, no zbrane iránskej výroby sa našli na bojisku a aj v námorných dodávkach smerujúcich do Jemenu napriek zbrojnému embargu OSN. Americký dron Repear stojí približne 30 miliónov dolárov a dokáže lietať vo výške 15.000 metrov nad zemou. Vo vzduchu vydrží až 24 hodín.

Viac o téme: TankerRopaJemenČervené moreHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu