Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Eurokomisia navrhla vyše miliardu eur na pomoc piatim štátom EÚ po záplavách

Elisa Ferreirová
Elisa Ferreirová (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok navrhla finančnú podporu vo výške viac ako miliardy eur z Fondu solidarity EÚ (FSEÚ) na pomoc Taliansku, Slovinsku, Rakúsku, Grécku a Francúzsku pri riešení dôsledkov silných záplav, ktoré zasiahli tieto krajiny v roku 2023.

Komisia spresnila, že pre Taliansko vyčlenila 378,8 milióna eur po povodňových škodách v regióne Emilia-Romagna v máji 2023 a 67,8 milióna eur pre región Toskánsko po záplavách v októbri a novembri 2023. Slovinsko by malo dostať 428,4 milióna eur a Rakúsko 5,2 milióna eur na riešenie následkov povodní z augusta 2023.

archívne video

Aktuálna situácia pri Poldri v bratislavskej mestskej časti Rusovce (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Grécko môže očakávať 101,5 milióna eur na podporu úsilia o obnovu po záplavách zo septembra 2023 a Francúzsko 46,7 milióna eur za škody spôsobené povodňami v regióne Hauts-de-France v novembri 2023. Pomoc sprostredkovaná FSEÚ pokryje časť nákladov na núdzové a obnovovacie operácie vrátane opravy poškodenej infraštruktúry, ochrany kultúrneho dedičstva a vykonávania čistiacich operácií.

Solidarita v praxi

Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v správe pre médiá uviedla, že Fond solidarity EÚ ako špecializovaný nástroj na podporu členských štátov na ich zotavenie po ničivých prírodných katastrofách zaisťuje solidaritu v praxi s tými, ktorých sa to najviac týka. "Táto pomoc poskytuje nielen úľavu a pomoc pri financovaní núdzových nákladov, ale pomáha krajinám EÚ lepšie sa pripraviť na výzvy, ktoré predstavuje zmena klímy," uviedla komisárka.

Návrh EK na financovanie nasleduje po žiadostiach príslušných krajín o pomoc z FSEÚ. Po schválení návrhu eurokomisie Európskym parlamentom a ministrami členských krajín (Rada EÚ) môže byť finančná pomoc vyplatená bezodkladne. FSEÚ od svojho založenia v roku 2002 zmobilizoval viac ako 8,6 miliardy eur ako odpoveď na 130 katastrof, z toho 110 prírodných katastrof a 20 mimoriadnych zdravotných kríz v 24 členských štátoch EÚ (aj v Spojenom kráľovstve) a štyroch kandidátskych krajinách – Albánsku, Čiernej Hore, Srbsku a Turecku.

Viac o téme: RiešenieZáplavyFinančná pomocPrírodné katastrofyElisa Ferreirová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu