Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Počasie si v Taliansku vyžiadalo svoju daň: Po zosuve pôdy vyvolanej lejakmi sú nezvestné dve osoby

(Zdroj: Getty Images)

RÍM - Dve osoby sú nezvestné v dôsledku prívalových dažďov, ktoré spôsobili zosuv pôdy v juhotalianskej provincii Caserta, kde si vynútili aj evakuácie viacerých domov. Po jednej žene a jej dospelom synovi tam pátrajú záchranári, panujú však obavy, že sú zrejme už po smrti. Informuje o tom agentúra Reuters a ANSA.

Lejaky zasiahli v utorok popoludní mesto San Felice a Cancello ležiace asi 30 kilometrov severovýchodne od Neapola, a tiež okolité obce. Nezvestná dvojica, žena vo veku 74 rokov a jej 42-ročný syn, cestovali v trojkolesovom vozidle, tzv. tuk-tuku, ktoré zavalila rozbahnená pôda. Vrak vozidla našli záchranári v stredu na úpätí útesu pod nánosmi bahna. "Dúfame, že (z auta) vyskočili... a možno sú ešte niekde nažive, hoci podľa toho, čo mi hovoria odborníci, už nie je veľká nádej," povedal miestny starosta Emilio Nuzzo.

Hasičský zbor na platforme X informoval, že do pátrania po dvojici bolo vyslaných desať tímov, pričom zosuv si vynútil aj evakuáciu viacerých domov v oblasti. Nepriaznivé počasie postihlo v utorok aj viacero ďalších častí Talianska, pričom v provinciách Miláno a Como aj na toskánskom pobreží sa vyskytli silné búrky a krupobitie.

Intenzívne dažde v Jemeni zničili tri priehrady, nezvestných je 24 ľudí

V dôsledku intenzívnych dažďov a záplav sa v jemenskej provincii Mahwít neďaleko hlavného mesta Saná pretrhli tri priehrady. O život prišlo niekoľko ľudí, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych obyvateľov. Najmenej 24 osôb je nezvestných, informovali agentúru AP miestne úrady. Po záplavovej vlne, ktorá nasledovala po pretrhnutí priehrad, sa v oblasti vyskytli zosuvy pôdy, mnoho domov zavalili trosky a tamojšie cesty sú odrezané od zvyšku krajiny. Intenzívne zrážky a povodne sužujú Jemen už niekoľko týždňov. Sezónne monzúnové dažde sú tu koncom leta obvyklé, tohtoročné extrémne počasie však možno zrejme pripísať aj zmene klímy, poznamenáva AP.

Viac o téme: TalianskoZosuv pôdyNezvestné osobyLejaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu