Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bezpečnostná rada OSN predĺžila mandát mierovej misie UNIFIL v južnom Libanone

Bezpečnostná rada OSN
Bezpečnostná rada OSN (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v stredu jednohlasne predĺžila mandát dlhotrvajúcej mierovej misie OSN v Libanone. Rozhodla o tom v čase pokračujúceho napätia medzi libanonským militantným hnutím Hizballáh a Izraelom, informujú o tom agentúry Reuters, AP a webstránky OSN.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) založili v roku 1978. Ich úlohou je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Mandát tejto misie sa každoročne obnovuje. Pôsobí v nej viac ako 10-tisíc príslušníkov.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Mierovú misiu zriadila BR OSN so zámerom dohliadať na stiahnutie izraelských vojsk z Libanonu. Jej úlohou bolo dohliadnuť na ústup síl Izraela, obnoviť mier a bezpečnosť a pomôcť libanonskej vláde obnoviť jej moc v oblasti.

Izrael napadol Libanon v roku 1978. Cieľom invázie bolo zastaviť cezhraničné útoky palestínskych militantov z južného Libanonu. Napriek úplnému stiahnutiu izraelských vojsk z krajiny však k ukončeniu ukončeniu mandátu nedošlo. Po konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006 rozšírili mandát mierovej misie o ďalšie úlohy.

Stúpenci Hizballáhu v Libanone často obviňujú UNIFIL zo spolupráce s Izraelom, zatiaľ čo Izrael obviňuje mierové sily z ignorovania vojenských aktivít Hizballáhu v južnom Libanone, pripomína AP.

Počas prebiehajúcich cezhraničných zrážok medzi Hizballáhom a izraelskými silami v južnom Libanone boli niekoľkokrát zasiahnuté zariadenia a vozidlá UNIFIL. Začiatkom augusta mierová misia uviedla, že traja jej príslušníci utrpeli menšie zranenia pri výbuchu v blízkosti ich vozidla.

Viac o téme: Mierová misiaBezpečnostná rada OSNUNIFILJužný Libanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu