Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecko v Litve opätovne pochovalo svojho miliónteho padlého vojaka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KAUNAS - Nemecko v utorok usporiadalo v litovskom meste Kaunas ceremóniu pri príležitosti opätovného pochovania milióntej nemeckej vojnovej obete od pádu železnej opony. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Nemecký zväz pre starostlivosť o vojnové hroby (Volksbund) na nemeckom vojnovom cintoríne v Kaunase pochoval pozostatky vojaka z druhej svetovej vojny Maxa Beyreuthera spolu s ďalšími 78 mŕtvymi. Na slávnosti sa zúčastnili podpredseda VDK Detlef Fritzsch, nemeckí a litovskí zákonodarcovia, príbuzní nemeckých vojnových obetí a súčasní príslušníci armády. Beyreuther bol identifikovaný ako miliónty nemecký vojak, ktorý bol znovu pochovaný, odkedy Volksbund po skončení studenej vojny získal prístup aj do východnej Európy. Tento vojak sa narodil v roku 1912 v Halle an der Saale vo východnej časti dnešného Nemecka. V roku 1943 narukoval ako zdravotník do nemeckej nacistickej armády, Wehrmachtu, a padol v októbri 1944 vo veku 32 rokov.

Jeho pozostatky boli objavené minulý rok v lese pri obci Kelme na severozápade Litvy. Identifikovali ich podľa vojenskej visačky, ktorú analyzoval Spolkový archív (BArch) v Berlíne. Fritzsch povedal, že pohreb vojaka bol "nezabudnuteľným okamihom". "Neklamné volanie po mieri, ktoré zaznieva z vojnových hrobov, nebolo nikdy také naliehavé a dôležité ako dnes," povedal Fritzsch počas prejavu na ceremónii. Volksbund bol založená v roku 1919 s cieľom pátrať po pozostatkoch nemeckých vojakov padlých v prvej svetovej vojne a starať sa o ich hroby. V súčasnosti má na starosti vyše 830 vojenských cintorínov v 46 krajinách, kde je pochovaných približne 2,8 milióna vojnových obetí.Pohrebné tímy každý rok exhumujú pozostatky ďalších 12.000 až 15.000 nemeckých vojakov. Nemecko a Rusko podpísali v roku 1992 dohodu o vojnových hroboch, ktorá umožňuje exhumáciu a riadne pochovanie vojakov padlých v boji, predovšetkým v druhej svetovej vojne.

Viac o téme: NemeckoVojakLitvaPohreb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu