Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Násilné incidenty v Bosne eskalujú: Najmenej štyri útoky v priebehu jednej noci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SARAJEVO - Najmenej šesť ľudí utrpelo v posledných týždňoch zranenia pri sérii útokov v bosnianskom Mostare. Zranení obviňujú z organizovania útokov futbalových fanúšikov v tomto etnicky rozdelenom meste, napísala v utorok tlačová agentúra AFP.

Tamojšie úrady uvádzajú, že len v noci na utorok boli hlásené najmenej štyri násilné incidenty vrátane útoku, pri ktorom skupina mužov v kuklách ozbrojená pálkami napadla dvoch ľudí.

archívne video

V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Mostar je od vojny z rokoch 1992-95 do značnej miery dodnes rozdelený medzi Chorvátov a Bosniakov. Násilnosti sa tam teraz navyše odohrávajú v čase, keď v celej Bosne panuje napätie v súvislosti s októbrovými komunálnymi voľbami, priblížila AFP.

Séria útokov v Mostare sa začala 14. augusta napadnutím v moslimskej dedine na južnom predmestí mesta. Rodičia zranených detí vtedy obvinili z násilia priaznivcov futbalového klubu HŠK Zrinjski Mostar, ktorého fanúšikovskú základňu tvoria prevažne katolícki Chorváti. Terčom druhého útoku boli 22. augusta deti na ihrisku v blízkej dedine Bačiči ležiacej v oblasti obývanej pravoslávnymi Srbmi. Miestni predstavitelia neskôr informovali o identifikovaní viacerých domnelých útočníkov. O niekoľko dní neskôr nasledoval ďalší útok v bosnianskej oblasti v Mostare.

Viac o téme: NásilnostiBosna a HercegovinaMostarEtnicky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu