Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nešťastie na rieke medzi Srbskom a Bosnou! Prevrátil sa čln s migrantmi, hlásia tri obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Skye McKee/MSF Via AP)

BELEHRAD - Najmenej traja migranti zahynuli vo štvrtok po prevrátení člnu na rieke Drina pri pokuse o prechod zo Srbska do Bosny a Hercegoviny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na šéfa civilnej ochrany v Republike srbskej, jednej z entít tvoriacich Bosnu a Hercegovinu.

Čln s 25 migrantmi na palube sa prevrátil v noci na štvrtok pri meste Ljubovija, ktoré leží pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou, citovala agentúra AFP vyhlásenie srbskej polície. Polícia predtým vo vyhlásení uviedla, že na brehu rieky našla 18 ľudí vrátane troch detí a po ďalších siedmich osobách naďalej pátra.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Šéf úradu civilnej ochrany Republiky srbskej Boris Trninič pre miestne médiá povedal, že záchranárom sa podarilo nájsť tri telá. V nesúlade s vyhlásením srbskej polície tvrdil, že podľa neoficiálnych informácií sa na palube nachádzalo 30 ľudí, z ktorých 15 sa podarilo dostať na breh. "Hraničná polícia v Ljuboviji bola informovaná bosnianskymi pohraničnými úradmi, ako aj miestnym obyvateľom, že v noci sa na rieke Drina prevrátil čln s nelegálnymi migrantmi pri pokuse o prechod zo Srbska," informoval srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Srbsko je jednou z hlavných tranzitných krajín na tzv. balkánskej trase, ktorou sa migranti snažia dostať do Európskej únie. Podľa srbskej vlády prešlo cez krajinu od migračnej krízy v roku 2015 viac ako milión ľudí z Ázie a Afriky. V uplynulých mesiacoch išlo najmä o Sýrčanov, Afgancov, Turkov, Maročanov a Pakistancov, vyplýva z oficiálnych štatistík. Srbská polícia zaznamenala v prvej polovici tohto roka 10.389 neoprávnených vstupov do krajiny, čo je takmer o 70 percent menej ako za rovnaké obdobie minulého roka, všíma si AFP.

Viac o téme: NehodaČlnObeteMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu