Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Iráne sa uskutočnila zriedkavá verejná poprava muža za vraždu právnika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v pondelok vykonal zriedkavú verejnú popravu muža za vraždu právnika spred dvoch rokov, oznámili tamojšie štátne médiá. Informovala o tom agentúra AP a AFP.

"Dnes ráno bol v meste Šáhrúd v severnej provincii Semnán verejne vykonaný rozsudok smrti nad vrahom právnika," uviedla iránska justícia na svojom spravodajskom webovom portáli Mizan Online. Oficiálna tlačová agentúra IRNA uviedla, že išlo o 20-ročného muža, ktorý sa priznal, že si ho na vraždu právnika najal zločinecký gang. Bližšie neidentifikovaného muža odsúdili za to, že v auguste 2021 smrteľne postrelil právnika loveckou puškou pred očami jeho manželky a syna. Pondelková poprava bola vykonaná v súlade s islamským právom šaría o "odplate".

Podľa organizácie Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle, ktorá monitoruje popravy v Iráne, išlo o prvú verejnú popravu v tomto roku. Verejné popravy sú v Iráne pomerne zriedkavé a takmer všetky sa vykonávajú vo väzniciach, zvyčajne obesením. V roku 2022 to bolo 500 odsúdených, uvádza IHR. Irán v roku 2022 verejne obesil muža odsúdeného za smrteľné pobodanie dvoch členov polovojenských jednotiek počas násilností spojených s celonárodnými protestmi proti teokracii. V strednom Iráne v stredu popravili veštca za znásilnenie a sexuálne obťažovanie svojich klientov. Podľa organizácií na ochranu ľudských práv vrátane Amnesty International (AI) Irán popraví ročne viac ľudí ako ktorákoľvek iná krajina na svete okrem Číny.

Viac o téme: IránPopravaVražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu