Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pri útoku dronu na severe Mali zahynulo 21 civilistov, vrátane 11 detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Baba Ahmed)

BAMAKO - Pri útoku dronu v dedine Tinzaouaten na severe Mali pri hraniciach s Alžírskom údajne zahynulo 21 civilistov vrátane 11 detí. V noci na pondelok to potvrdil hovorca povstalcov z hnutia Stály strategický rámec pre obranu azawádskeho ľudu (CSP-PSD).Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Povstalci uviedli, že útoky malijskej armády v nedeľu najskôr zasiahli miestnu lekáreň. Následne zaútočili aj na skupinu ľudí, ktorá sa zhromaždila pri mieste prvotného útoku. "Predbežná bilancia týchto zločineckých útokov je 21 zabitých civilistov vrátane 11 detí a vedúceho lekárne, desiatky zranených a obrovské materiálne škody," uvádza sa vo vyhlásení povstaleckej koalície. Letecké útoky potvrdila aj malijská armáda, ktorá uviedla, že cielili na teroristov.

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Pokiaľ sa informácia potvrdí pôjde o najväčší počet obetí následkom útoku dronu od minuloročného vypovedania mierovej dohody medzi vládnucou vojenskou juntou a povstaleckými skupinami z radov Tuaregov, ktorí sa usilujú o nezávislosť severných častí Mali, pripomína AP.

K úderom došlo niekoľko týždňov po tom, čo malijská armáda a žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny utrpeli porážku od Tuaregov v blízkosti Tinzaouatenu. Pri ozbrojenom strete na konci júla zahynulo 84 ruských žoldnierov a 47 malijských vojakov. Malijská vojenská junta viní Ukrajinu z pomoci povstalcom, ktorým údajne dodali potrebné informácie, ktoré im umožnili podniknúť úspešný útok.

Tuaregovia sú etnická skupina, ktorá obýva saharskú oblasť vrátane časti severného Mali. Mnohí z nich sa cítia marginalizovaní malijskou vládou. Ich separatistická koalícia začala povstanie proti vláde junty v Mali v roku 2012, ale neskôr sa povstania zmocnili islamistické skupiny. V roku 2015 podpísala mierovú dohodu s vládou v Bamaku, ale CSP-PSD koncom roka 2023 od rokovaní odstúpilo.

Viac o téme: ObeteútokyMaliTuaregovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu