Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Világoš na africký spôsob! Wagnerovci sa chytili do pasce: TUAREGOVIA ich zdecimovali, oslávili to ukrajinskou vlajkou

Separatistom v Mali pri hraniciach s Alžírskom pomohli počas obrany územia aj Ukrajinci. Na strane útočiacej strany boli malijské ozbrojené sily podporované najatými wagnerovcami. Zobraziť galériu (2)
Separatistom v Mali pri hraniciach s Alžírskom pomohli počas obrany územia aj Ukrajinci. Na strane útočiacej strany boli malijské ozbrojené sily podporované najatými wagnerovcami. (Zdroj: X/Lord Bebo)

TINZAOUATEN – V severnej časti afrického štátu Mali pri hraniciach s Alžírskom sa dostali do priameho konfliktu skupiny najatých wagnerových žoldnierov a miestni separatisti, ktorí si hovoria Tuaregovia. Tento stret patrí medzi najväčšie za posledné obdobie. Boje trvali niekoľko dní a zanechali po mnoho mŕtvych a zranených.

Africký štát Mali, rozprestierajúci sa v severnej časti Afriky južne od Alžírska, majú v súčasnej dobe pod kontrolou vodcovia vojenskej chunty, ktorí tu vyhrali boje o moc v roku 2020. Informuje o tom CBS News. Vo veľkej miere mali podiel na ich víťazstve najatí žoldnieri, wagnerovci. Pohraničné územia pri Alžírsku sú však od prevratu stále v rukách separatistov Tuaregov. Malijská armáda v spolupráci s wagnerovcami má záujem aj o toto územie. 

Masakra

V pondelok 29. júla PMC Wagner Group na sociálnych sieťach informovala, že "v boji proti aliancii povstalcov Tuaregov v severnej časti Mali utrpela ťažké straty". Wagnerovci však neuviedli tieto straty v konkrétnych číslach. Ako dôkaz krutých bojov má verejnosti poslúžiť niekoľko videí, ktoré kolujú po sociálnych sieťach. Vidieť na nich bezvládne telá, väčšinou bielej pleti, čo by mohol byť dôkaz, že išlo prevažne o Wagnerovcov. 

Najatí ruskí žoldnieri ďalej uvádzajú, že od 22. júla bojovali po boku malijskej armády neďaleko mesta Tinzaouaten. "Zničili sme väčšinu islamistov, no s príchodom piesočnej búrky sa stihli preskupiť a vrátili sa do boja s viac ako tisíckou militantov. Pri tejto masívnej palebnej sile sme utrpeli veľké straty," oznamuje PMC Wagner Group. Ruskí žoldnieri operujú v Afrike od roku 2017. Ich prvá operácia prebiehala v Stredoafrickej republike. 

Ruská tlačová agentúra začiatkom tohto týždňa informovala, že na ruskej strane prežili len traja bojovníci, pričom medzi obeťami skončil aj ich veliteľ Sergej Ševčenko. Vyjadrenie potvrdil na Telegrame aj bývalý veliteľ 13. útočnej roty wagnerovcov vystupujúci lpod menom "Rusič". Poďla neho padlo 80 mužov a ďalších 15 skončilo v zajatí. 

Spolupráca s Ukrajincami

Ukrajinské spravodajské služby sa podieľali na smrtiacom prepadnutí žoldnierov ruskej Wagnerovej skupiny v Mali, ku ktorému sa prihlásili povstaleckí Tuaregovia. Uviedol to hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov. 

"Povstalci dostali potrebné informácie, ktoré využili na úspešnú vojenskú operáciu proti ruským vojnovým zločincom," uviedol podľa serveru Suspilne Jusov. Ďalšie podrobnosti, napríklad či sa do bojov v africkej krajine zapojili ukrajinskí vojaci, odmietol oznámiť.

Server Kyiv Post v pondelok zverejnil fotografiu, na ktorej sú podľa neho povstalci držiaci ukrajinskú vlajku. Pravosť snímky však nie je možné nezávisle overiť.

Mali zažilo v roku 2020 a 2021 vojenský puč. Armádni činitelia tvrdia, že v krajine pôsobia ruskí inštruktori, ktorí pomáhajú malijským vojakom s technikou nakúpenou v Rusku. O žoldnierov podľa nich nejde. Avšak telegramový kanál Baza, ktorý má väzby na ruské bezpečnostné štruktúry, uvádza, že wagnerovci sú v Mali najmenej od roku 2021.

Wagnerova žoldnierska skupina zohrala kľúčovú úlohu v niektorých z najtvrdších bitiek v rámci ruskej invázie na Ukrajinu. No ohľadom jej budúcnosti sa objavili otázky po tom, ako jej šéf Jevgenij Prigožin zomrel vlani v auguste pri havárii lietadla. Stalo sa to dva mesiace po ním vedenej neúspešnej vzbure proti ruskému armádnemu vedeniu.

Bojové frakcie

Operácie malijskej armády s wagnerovcami trvajú údajne už niekoľko mesiacov. Ich cieľom je opätovné získanie kontroly nad pohraničnými územiami pri Alžírsku. Okrem Tuaregov operujú v tomto regióne aj džihádisti pridružení k JNIM (Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin), ktorí sú napojení na al-Káidu. JNIM uviedla, že sa jej podarilo zneškodniť najmenej 50 wagnerových žoldnierov a zhruba 10 vojakov malijskej armády. 

Separatisti Tuaregovia sú v tejto oblasti Afriky známi aj ako "Stály strategický rámec pre mier, bezpečnosť a rozvoj (CSP-DSA)". Ich hovorca Mohamed Elmaouloud Ramadane v príspevku na Facebooku uviedol, že "po dvoch dňoch intenzívnych bojov spôsobila CSP-DSA svojmu nepriateľovi ťažké straty s desiatkami mŕtvych a zranených", pričom "stále prenasleduje nepriateľské jednotky, ktoré sa dali na ústup neďaleko Kedalu".

Malijská armáda vydala vyhlásenie o smrti dvoch svojich vojakov, pričom ďalších desať utrpelo zranenia. 

Wagnerova skupina v Afrike 

V afrických krajinách Mali, Burkine Faso a Nigeri prebehlo za posledných niekoľko rokov hneď niekoľko vojenských prevratov, do ktorých sa zapojili aj ruskí žoldnieri - Wagnerovci. Poskytujú bezpečnosť vládnucim chuntám a pomáhajú bojovať proti separatistom aj islamistickým skupinám vrátane odnoží al-Káidy a ISIS. 

Podľa miestnych však len vraždia domáce nevinné obyvateľstvo a rabujú tábory islamistických skupín. "Minulý mesiac zavraždili starých pastierov a z tábora ukradli peniaze, šperky a všetko, čo malo nejakú hodnotu. Mali na svedomí najmenej 46 nevinných ľudských životov," uviedol predstaviteľ Hamadine Driss Ag Mohamed k stretu na severe Mali, ku ktorému došlo ešte pred mesiacom.  

Výhodné pre Kyjev 

Skupina je naďalej aktívna naprieč Afrikou. "Pre Moskvu sú africké krajiny, kde operujú wagnerovci, záujmovou zónou so zdrojmi - zlatom, diamantmi, plynom a ropou. Peniaze z nich slúžia na financovanie ruskej agresie," povedal denníku The Guardian Serhij Kuzan, šéf kyjevského bezpečnostného centra (USCC). Nájazdy povstalcov sú preto pre Kyjev výhodné - zároveň znamenajú odstránenie niektorých z najskúsenejších žoldnierov Wagnerovej skupiny.

"Značná časť zneškodnených bojovníkov získala vojenské skúsenosti na Ukrajine, kde vykonali stovky alebo tisíce vojnových zločinov. Za tieto skutky by mali byť potrestaní a byť si vedomí toho, že nikdy nebudú v bezpečí," uviedol Kuzan.

Viac o téme: PohraničieIslamistiAfrikaMaliAl-KáidaISISMalijská armádaWagnerovciTinzaouatenTuaregoviaChuntyPMC Wagner GroupSergej ŠevčenkoJNIMCSP-DSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu