Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Konžská republika od začiatku roka hlási 21 prípadov opičích kiahní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: WHO)

BRAZZAVILLE - Úrady v Konžskej republike zaznamenali 21 prípadov opičích kiahní, uviedol v nedeľu minister zdravotníctva Gilbert Mokoki.

Podľa jeho slov úrady v tejto stredoafrickej krajine "od začiatku roka zaregistrovali 158 podozrivých prípadov", z ktorých "21 sme potvrdili". Posledné dva prípady boli nahlásené iba vo štvrtok, dodal minister.Počet prípadov tohto infekčného ochorenia, známeho aj pod označením mpox, sa zvýšil vo východnej a strednej Afrike, ale vírus bol zistený aj v Ázii a Európe, pričom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v tejto súvislosti vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia.

Konžská republika od začiatku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírus bol zaznamenaný v piatich z 15 regiónov Konžskej republiky, pričom obzvlášť postihnuté sú lesnaté oblasti Sangha a Likouala na severe krajiny. Nový variant opičích kiahní sa rozšíril v susednej Konžskej demokratickej republike (KDR) a tento rok usmrtil už viac ako 570 ľudí.Mokoki uviedol, že epidémia v Konžskej republike nie je alarmujúca, ale apeloval na ľudí, aby prijali preventívne opatrenia ako napríklad pravidelné umývanie si rúk.

Hoci opičie kiahne sú známe už niekoľko desaťročí, v ostatnom čase je príčinou nárastu počtu prípadov nový smrteľnejší a prenosnejší kmeň známy ako Clade 1b.Vírus prvýkrát objavili u ľudí v roku 1970 na území dnešnej KDR. Na človeka ho prenášajú infikované zvieratá, ale môže sa preniesť aj z človeka na človeka pri blízkom fyzickom kontakte. Ochorenie spôsobuje horúčku, bolesti svalov a veľké kožné lézie pripomínajúce vredy.

Viac o téme: Konžská republikaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu