Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

EÚ dodala prvé vakcíny proti opičím kiahňam do Konžskej demokratickej republiky

Zdravotník nesie lieky pre pacienta, ktorý sa nakazil opičími kiahňami v Konžskej demokratickej republike. Zobraziť galériu (2)
Zdravotník nesie lieky pre pacienta, ktorý sa nakazil opičími kiahňami v Konžskej demokratickej republike. (Zdroj: TASR/AP/Moses Sawasawa)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že do Konžskej demokratickej republiky (KDR) smeruje takmer 100.000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam (mpox) a pôjde vôbec o prvé dodávky tejto vakcíny do krajiny.

V nadchádzajúcich dňoch bude do KDR odoslaná aj druhá dodávka v počte približne 100 000 vakcín, spresnila EK. Sú súčasťou balíka 215.000 dávok vakcín MVA-BN, ktoré Úrad EK pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) zaobstaral a prisľúbil zaslať do krajín v Afrike.

archívne video

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí (Zdroj: UVZ SR)

Okrem toho Africké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb dostane ako dar ďalších 351 500 dávok vakcín z Francúzska, Nemecka, Španielska, Malty, Portugalska, Luxemburska, Chorvátska, Rakúska, Poľska a prípadne aj z ďalších členských štátov EÚ. Celkový počet dávok vakcín z EÚ pre africké štáty tak dosahuje najmenej 566 500.

Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) je v kontakte so všetkými členskými štátmi EÚ, keďže v prípade aktivácie mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU) sa tento nástroj môže použiť na ďalšie odoslanie vakcín a liekov proti mpox do krajín v núdzi.

Okrem toho Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) podporuje epidemiologickú prácu na území KDR a spolupracuje s africkým centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb na identifikácii prioritných oblastí pre výskum kiahní. Úrad HERA pomáha africkej strane rozšíriť prístup k diagnostike a sekvenovaniu opičích kiahní v zaiahnutých regiónoch.

Komisia uvoľnila jeden milión eur na humanitárnu pomoc a podporu starostlivosti, prevencie, epidemiologického dohľadu, oznamovania rizík a distribúcie lekárskych súprav vo východnej časti KDR, a vyčlenila 200 000 eur pre Burundi na lepšiu prípravu a reakciu na epidémiu mpox.

Viac o téme: PomocDodávkaVakcínyKonžská demokratická republikaOpičie kiahneMpox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu