Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Konžská demokratická republika spustila očkovanie proti mpoxu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GOMA – Úrady v Konžskej demokratickej republike (KDR) začali v sobotu s očkovaním proti ochoreniu mpox, známemu aj ako opičie kiahne. Ide o kľúčový krok v úsilí zastaviť šírenie vírusovej choroby, ktorá sa tento rok z epicentra v KDR dostala do ďalších 13 afrických štátov. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Prvé dávky vakcíny podali v meste Goma v provincii Severné Kivu na východe krajiny, kde nemocnice a zdravotníci len s ťažkosťami zvládajú prípady nového a potenciálne infekčnejšieho kmeňa mpoxu.

archívne video

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní! K prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí (Zdroj: UVZ SR)

Konžské ministerstvo zdravotníctva v piatok upozornilo, že rozsah očkovania bude malý vzhľadom na obmedzené zdroje. Krajina má aktuálne k dispozícii 265.000 dávok vakcíny určenej pre dospelých, ktoré jej darovali EÚ a USA, v najbližších dňoch však očakáva tri milióny dávok od Japonska, schválených aj pre deti.

Mpox je infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte s nakazeným. Spôsobuje horúčky, bolesti svalov a veľké kožné lézie. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak môže byť aj smrteľné.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v auguste šírenie mpoxu v afrických štátoch za stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. WHO eviduje do 20. septembra 844 potvrdených a predpokladaných úmrtí na mpox a približne 32.800 prípadov nákazy. Viac ako 80 percent infikovaných a 99 percent úmrtí hlásených v Afrike registrujú v KDR, kde ochorenie zaznamenali vo všetkých 26 provinciách.

Viac o téme: OčkovanieKDROpičie kiahneMpox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu