Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Irán zatvoril dve pobočky organizácií napojených na Nemecko

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránska justícia zatvorila dve pobočky organizácií napojených na Nemecko pre ich údajné "nezákonné aktivity a finančné podvody". Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Mízán.

Agentúra Mízán zverejnila zábery, na ktorých bezpečnostné zložky odstraňujú transparent z Nemeckého jazykového inštitútu v Teheráne, ktorý je napojený na nemecké veľvyslanectvo. "Okrem toho sa objavili správy o porušeniach (zákona) zo strany iných centier pridružených k Nemecku a v tejto veci prebieha vyšetrovanie," dodala iránska agentúra.

Teherán k tomuto kroku pristúpil po tom, ako v júli nemecké ministerstvo vnútra zakázalo činnosť Islamského centra v Hamburgu (IZH) a jeho dcérskych organizácií pre podozrenie z napojenia na Irán a libanonské hnutie Hizballáh.

Nemecký rezort vnútra uviedol, že IZH fungovalo ako priamy zástupca najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a snažilo sa v Nemecku vyvolať islamskú revolúciu. Nemecká spravodajská služba zaradila IZH medzi extrémistické organizácie. Irán si v reakcii na toto rozhodnutie predvolal nemeckého veľvyslanca v Teheráne. IZH je považované za dôležité propagandistické centrum Teheránu v Európe. Nemecká tajná služba monitorovala túto organizáciu od 90. rokov minulého storočia.

Viac o téme: NemeckoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu