Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Parlament v Iráne schválil všetkých členov kabinetu prezidenta Pezeškijána

Massúd Pezeškiján
Massúd Pezeškiján (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Iránsky parlament v stredu schválil všetkých 19 členov vládneho kabinetu nového prezidenta Masúda Pezeškijána, informuje agentúra AP.

Parlament po prvý raz od roku 2001 schválil všetkých členov kabinetu vymenovaných prezidentom, pripomína AP. Je medzi nimi aj 61-ročný kariérny diplomat Abbás Arakčí, ktorý bude novým ministrom zahraničných vecí. Arakčí bol aj členom tímu vyjednávačov, ktorý v roku 2015 dosiahol jadrovú dohodu so šiestimi svetovými veľmocami a EÚ.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Táto dohoda zaviedla pre Irán prísne limity na produkciu obohateného uránu, ktorý môže byť využitý ako palivo v jadrových reaktoroch, no aj munícia v jadrových hlaviciach. Výmenou za tieto obmedzenia sa signatárske krajiny Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a USA a aj Európska únia zaviazali zmierniť ekonomické sankcie proti Iránu. V roku 2018 však od dohody odstúpili Spojené štáty na čele s vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré následne na islamskú republiku uvalili nové sankcie. Pezeškiján počas svojej predvolebnej kampane uviedol, že sa dohodu pokúsi obnoviť.

Viac o téme: IránPrezidentParlamentMassúd Pezeškiján
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu