Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nemecké médiá sa súdia proti rozhodnutiu AfD vylúčiť ich novinárov z podujatia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BERLÍN - Niekoľko popredných nemeckých médií sa obrátilo na súd pre rozhodnutie krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá avizovala vylúčiť novinárov z podujatí v deň konania septembrových volieb v spolkovej krajine Durínsko. Informuje správa agentúry DPA.

Magazín Spiegel, noviny Bild a Welt, ako aj ľavicovo orientovaný denník Tageszeitung požiadali súd v meste Erfurt, aby nariadil AfD v Durínsku udeliť prístup ich novinárom. Tvrdia, že rozhodnutie strany obmedzuje slobodu tlače. Naopak, AfD sa prostredníctvom spolupredsedu v Durínsku Stefana Möllera voči tomu ohradila a hovorí, že rozhodnutie o prístupe novinárov záviselo od kapacity priestoru podujatia.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

"Jediné miesto, ktoré máme, pojme 200 ľudí, takže je plné. Vyhradili sme 50 miest pre novinárov a rozhlas," uviedol Möllera s tým, že ak súd rozhodne v prospech médií, strana zváži, že podujatie jednoducho zruší. "Niekde musíme určiť hranice. Inak už nebudeme môcť organizovať žiadne podujatia v rámci kampane, ak si už nebudeme môcť priviesť vlastných ľudí, pretože budeme musieť akceptovať len novinárov," dodal.

Krajinské parlamentné voľby v Durínsku sa budú konať 1. septembra. AfD podľa DPA v prieskumoch verejnej mienky vedie s približne 30 percentami. Durínske spravodajské služby už predtým zaradili AfD do kategórie "krajne pravicových extrémistických" strán.

Viac o téme: NovináriNemeckoAfDNemecké médiá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu